De Turkse GSM-operator Turkcell stuurde een sms naar werknemers van zijn hoofdkantoor in Istanbul en liet hen weten dat zij door “technische infrastructuurwerken” hun pleinen en kantoren op de verkiezingsavond niet zouden kunnen betreden.

De Turkse GSM-operator Turkcell zal tijdens de verkiezingsnacht technische infrastructuurwerken uitvoeren en zijn werknemers zullen de pleinen en kantoren niet mogen betreden, meldde journalist Alican Uludağ op 12 mei op zijn persoonlijke Twitter-account.

Het management van Turkcell stuurde daarop de volgende boodschap naar zijn werknemers: “Vanaf 21.00 uur op vrijdag 12 mei tot 06.00 uur op maandag 15 mei zal er geen toegang zijn tot onze pleinen en kantoren, behalve in verplichte gevallen vanwege de technische infrastructuurwerken die in al onze pleinen moeten worden uitgevoerd. Ook de VPN-verbinding zal op de betrokken data niet mogelijk zijn.

Elektriciteit

Uludağ verklaarde dat het van vitaal belang is dat telefoon-, internet- en tv-uitzendingen goed werken en dat de elektriciteit niet wordt afgesloten op de verkiezingsavond. Hij waarschuwde dat de regering deze netwerken zou kunnen “saboteren” als zij de verkiezingen verliest en voegde eraan toe:

“Vooral tv-zenders van de oppositie, zoals Halk TV en Sözcü, kunnen worden afgesloten” omdat de regering alle informatie-infrastructuur controleert.

Aan de andere kant vertelde Murat Erkan, CEO van Turkcell, aan Halk TV dat “wij geen partij zijn in deze verkiezing”.

Erkan voegde daaraan toe: “Kan de internet- of telefooncommunicatie worden onderbroken als niemand het plein betreedt? Zelfs als we het plein niet afsluiten, kan het internet worden onderbroken en vertraagd.”

De regering beperkt vaak de internetverbinding, vooral in crisistijd. De Turkse autoriteit voor informatie- en communicatietechnologieën (BTK) beperkte op 13 november 2022 de bandbreedte van internetplatforms na een dodelijke ontploffing in Istiklal Avenue.

Sociale mediasites werden in Turkije op 8 februari enkele uren beperkt na zware kritiek op de reactie van de regering op de twee grote aardbevingen die het land troffen.

Bron: Turkse media