Met meer dan 90% van de stembussen geteld, leidt de oppositiepartij CHP in belangrijke steden, waaronder Istanbul en Ankara. Bekijk hier de beelden.

Imamoglu, van de belangrijkste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP), had bijna 50,92% van de stemmen met ongeveer 92% van de stembussen geteld in Istanbul.

“Vanavond hebben 16 miljoen Istanboel-burgers een boodschap gestuurd naar zowel onze rivalen als de president,” zei de 53-jarige voormalige zakenman laat op zondag tegen zijn aanhangers.

“Bedankt Istanbul,” schreef hij op X.

Miljoenen Turken brachten hun stem uit om burgemeesters en bestuurders te kiezen bij lokale verkiezingen op zondag. De stemming peilt de populariteit van Erdogan.

Het belangrijkste strijdtoneel voor de Turkse president was Istanbul, waar hij is geboren en getogen en waar hij in 1994 zijn politieke carrière begon als burgemeester.

“We staan op de eerste plaats met een voorsprong van meer dan een miljoen stemmen… We hebben de verkiezing gewonnen,” zei Imamoglu.

Murat Kurum, de kandidaat AKP, had ongeveer 40%.

Mansur Yavas, de burgemeester van Ankara, behield zijn zetel met een verbazingwekkend verschil van 25 punten ten opzichte van zijn AKP-tegenstander. Yavas verklaarde de overwinning en zei: “de verkiezingen zijn voorbij, we zullen Ankara blijven dienen.”

De CHP leidde ook in de derde grootste stad van Turkije, Izmir, en leek voor te liggen in 36 van de 81 provincies van het land, volgens de staatsomroep TRT.

De CHP leidde met 37,32% met 90% van alle stembussen geopend in alle provincies. De AKP had 35,78.
Dit betekent dat de CHP landelijk bijna 1% van de stemmen voorliep, voor het eerst in 35 jaar.

Erdogan zegt dat ‘zelfkritiek’ nodig is

Terwijl hij tot zijn aanhangers sprak op het partijkantoor in Ankara, gaf Erdogan toe dat de uitkomst een tegenslag was voor zijn AK-partij.

“Helaas hebben we het gewenste en gehoopte resultaat niet kunnen behalen bij de lokale verkiezingstest”.

“We zullen de resultaten van de verkiezingen eerlijk beoordelen… en moedig zelfkritiek uitoefenen”. Ongeveer 61 miljoen mensen, inclusief meer dan een miljoen kiezers voor de eerste keer, waren gerechtigd om te stemmen.

Bron: Turkse media