Een vuistslag die een politiek gelieerde voetbalfunctionaris vorige week uitdeelde aan een topscheidsrechter heeft de doos van Pandora geopend over geweld en straffeloosheid in het voetbal.

Want de favoriete sport van de Turken die wordt geteisterd door economische problemen, slecht bestuur en vriendjespolitiek.

De keten van gebeurtenissen die een voormalige bondgenoot van de president en internationale voetbalorganen meesleepte, begon maandagavond aan het einde van een zenuwslopende voetbalwedstrijd in de Turkse Super Lig tussen Ankaragucu en Caykur Rizespor in Ankara.

Een doelpunt in de laatste minuut van Caykur Rize, een pittig team uit de geboortestad van president Recep Tayyip Erdogan, beroofde de thuisploeg van de overwinning en eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Minuten nadat de scheidsrechter op het laatste fluitsignaal blies, bestormde Faruk Koca, voorzitter van Ankaragucu, een van de oprichters van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP), die tussen 2002 en 2011 lid was van de AKP, het veld en sloeg scheidsrechter Halil Umut Meler tegen de grond.

Twee van Koca’s assistenten schopten hem meerdere keren terwijl de scheidsrechter op het gras lag, zijn handen beschermend voor zijn gezicht.

Meler, een van de internationaal bekende FIFA-scheidsrechters uit Turkije die grote wedstrijden heeft geofficialiseerd, werd in het ziekenhuis opgenomen.

Toen foto’s van Koca’s vuistslag, de scheidsrechter die werd geschopt en fans die voorwerpen op het veld gooiden viral gingen, kwam een van de eerste reacties van het presidentschap.

Erdogan, een voetbalfan wiens jeugddromen om profspeler te worden werden gedwarsboomd door zijn vader, veroordeelde de aanval in duidelijke taal.

“Ik veroordeel de aanval op … Meler. Sport betekent vrede en broederschap,” postte hij op X. “We zullen nooit toestaan dat er geweld plaatsvindt in de Turkse sport.”

Val uit de gratie

Erdogans snelle veroordeling gaf de partij, de rechterlijke macht en de voetbalsector groen licht om Koca hard aan te pakken.

De AKP kondigde aan dat ze begonnen waren met de procedure om hem uit de partij te zetten.

Ondertussen bracht Ali Yerlikaya, minister van Binnenlandse Zaken, een persoonlijk bezoek aan Meler. Hij hield de telefoon vast zodat de scheidsrechter met Erdogan kon praten, die hem beterschap wenste.

Op donderdag nam de gevallen AKP-grootheid ontslag als voorzitter van de AKP en Ankaragucu.

De Turkse tuchtraad voor professioneel voetbal gaf hem een permanente diskwalificatie uit de voetbalsector. De raad legde Ankaragucu ook een boete op van ₺2,2 miljoen ($76.000) en veroordeelde het team tot het spelen van vijf officiële wedstrijden zonder toeschouwers.

Een cultuur van geweld

Ozgehan Senyuva, professor internationale betrekkingen aan de Technische Universiteit Midden-Oosten in Ankara en auteur van internationaal geciteerd onderzoek naar Turks voetbal, ziet de voetbalwereld als een weerspiegeling van de algemene samenleving.

“De aanval op de scheidsrechters is vergelijkbaar met de aanval op artsen,” vertelde hij aan de media.

“Het gebrek aan vertrouwen in instellingen en het rechtssysteem veroorzaakt beide. Gecombineerd met woede wanneer de dingen niet helemaal gaan zoals je wilt, leidt dit tot een snelle toevlucht tot geweld.”

Bron: Turkse media