Het hoofd van de Consumentenbond Antalya heeft de aanslepende kwestie van de taxitarieven nieuw leven ingeblazen door het minimumtarief dat taxichauffeurs in rekening brengen voor korte afstanden illegaal te verklaren.

De gemeente Antalya heeft onlangs de taxitarieven herzien en een aanzienlijke stijging van 42% doorgevoerd in het metertarief, met ingang van 15 augustus 2023.

Deze wijziging verhoogde het initiële metertarief van TL 14 naar 20, verhoogde de kosten per kilometer van TL 18 naar 25 en verhoogde de wachttijdvergoeding tot TL 84. Daarnaast is het tarief voor korte afstanden verhoogd van TL 50 naar 60.

Neşet Gündüz, hoofd van de Consumentenbond Antalya, benadrukte dat de korte afstand vergoeding een administratieve beslissing is en niet verplicht is voor consumenten.

Hij drong er bij passagiers op aan om deze kosten te betwisten en beweerde dat de taximeter de enige legitieme basis is voor de berekening van de ritprijs:

“Als er een taximeter is, moet de ritprijs overeenkomen met het display. Degenen die TL 60 hebben betaald, moeten hun geld terugvragen door hun bonnetje te laten zien aan de geschillencommissie. Er gelden zware straffen als er klachten worden ingediend bij het Provinciaal Handelsdirectoraat.”

Ilker Karahan, algemeen secretaris van de Kamer van Bestuurders en Vervoerders van Antalya, verdedigde daarentegen het korteafstandstarief met het argument dat het zowel taxichauffeurs als consumenten beschermt tegen mogelijke nadelen.

Bron: Sabah