De Turkse oppositieleider Özgür Özel van de CHP heeft president Erdoğan opgeroepen om minister van Onderwijs Yusuf Tekin te ontslaan, die zei dat het ministerie in 2024 zou blijven samenwerken met islamitische sektes. Bekijk hier de beelden.

Özel herinnerde Erdoğan en de AKP aan hun eerdere relatie met het Gülen netwerk, de groep waarvan algemeen wordt aangenomen dat ze de mislukte couppoging van 15 juli 2016 hebben georkestreerd.

De leider van de Turkse Republikeinse Volkspartij (CHP) Özgür Özel riep president Recep Tayyip Erdoğan op 18 december op om minister van Onderwijs Yusuf Tekin te ontslaan na zijn belofte over religieuze sektes.

In een post op sociale media zei Özel dat de minister “de grondwet uitdaagt vanaf de tribune van het parlement”.

“Degenen die in het verleden akkoorden hebben gesloten met FETÖ hebben geen lering getrokken uit de pijn die ze dit land hebben aangedaan,” zei Özel, verwijzend naar de Gülenisten, de groep waarvan algemeen wordt aangenomen dat ze de mislukte couppoging van 15 juli 2016 hebben georkestreerd.

“Tayyip Erdoğan, als u deze minister niet ontslaat, bent u de reden,” voegde Özel eraan toe.

Tijdens de begrotingsvergaderingen van het Parlement zei Tekin dat het ministerie in totaal 2.709 akkoorden had, waarvan tien met islamitische sektes en organisaties die zij als niet-gouvernementele organisaties definiëren.

“We hebben hooguit tien akkoorden met NGO’s die jullie religieuze sekten en organisaties noemen, en we zullen deze protocollen voortzetten,” zei Tekin en bedankte de organisaties waarmee ze hebben samengewerkt.

De Gülenbeweging, die officieel de Fethullahistische Terroristische Organisatie (FETÖ) heet, is een oud-bondgenoot en tegenstander van president Recep Tayyip Erdoğan en de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP).

Hun banden kwamen in 2013 onder druk te staan na een onderzoek naar fraude.

Bron: Turkse media