WHO geeft Turkse patiënt als voorbeeld

Om te benadrukken dat de uitbraak van apenpokken kan worden gestopt, gaf de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een 35-jarige Turkse staatsburger die na 11 dagen behandeling tegen apenpokken uit een ziekenhuis in het Verenigd Koninkrijk werd ontslagen, als voorbeeld.

Harun Tulunay, die in Noord-Londen woont, werd getroffen door koorts die 40 graden Celsius bereikte. Omdat zijn COVID-19-test negatief was en er een kleine wonde op zijn neus verscheen, werd hij 11 dagen in het ziekenhuis opgenomen voor apenpokken.

Tulunay, een voorvechter bij de liefdadigheidsinstelling voor seksuele gezondheid, zei dat hij zijn eigen spuug niet kon inslikken en vreesde dat hij zou sterven.

“Artsen vertelden me dat ik een van de ernstigste gevallen van apenpokken was die ze hadden behandeld,” zei hij tegen de Britse media en voegde eraan toe: “Ik ontwikkelde ondraaglijke pijn door mijn hele lichaam die voelde alsof je vlees van je botten scheurde.”

“Ik dacht dat ik ging sterven.”

Tulunay, bij wie in 2016 ook HIV werd vastgesteld, is een van de 2.137 bevestigde gevallen van apenpokken in het Verenigd Koninkrijk sinds in mei een ongebruikelijke uitbraak in ten minste 50 landen begon.

“Het circuleert momenteel inderdaad onder mannen die seks hebben met mannen,” klinkt het onder de wetenschappers.

Tulunay maakte een vergelijking tussen COVID-19 en apenpokken en zei: “Het was erger dan COVID, dat ik twee keer heb gehad”.

Na een behandeling van bijna twee weken werd hij uit het ziekenhuis ontslagen en werd hij een goed voorbeeld in de strijd tegen de apenpokken voor de medische wereld.

“Wij geloven dat de uitbraak van apenpokken kan worden gestopt,” zei de WHO in een verklaring op 26 juli.

De Verenigde Naties hebben Tulunay’s foto’s van zijn herstel op haar website gezet.

Op de vraag wat hij van dit alles vindt, zei de Turkse man: “Ik wil mijn verhaal delen om mensen voor te lichten en het gesprek rond de apenpokken te normaliseren.”

De huiduitslag begint gewoonlijk binnen één tot drie dagen na het verschijnen van de koorts. De huiduitslag is meestal meer geconcentreerd in het gezicht en op de ledematen dan op de romp. In 95 procent van de gevallen is het gezicht aangedaan.

Bron: Hürriyet