Een Turkse vakantieganger

Turken in Europa, die hun vakantie in Turkije hebben doorbracht en nu terugkeren, getuigden over de hoge boetes die hun werden opgelegd.

Twee landen die zeer hoge boetes oplegden werden bekritiseerd door de Europese Turken.

Een naar Nederland teruggekeerd gezin vertelde over de hoge boetes aan de hand van hun betalingsbewijzen. De Turken die een boete moesten betalen, deden een oproep en waarschuwden om heel voorzichtig te zijn.

Een Turk die dit jaar op vakantie naar Turkije is geweest, heeft de moeilijkheden beschreven die hij op de terugweg heeft ondervonden.

Hij zei: “Er is extra controle in Servië en Kroatië. Neem geen dingen als melk en zuivelproducten, olijven en olijfolie mee. Bij de Kroatische douane kreeg de auto voor me een boete van 2.800 euro. De reden was 13 kg yoghurt.”

“Ik kreeg een boete van 1.700 euro voor 6,5 liter olijfolie. Ik maakte bezwaar en daardoor moest ik er 23 uur doorbrengen, vanwege de onverschilligheid van de douanebeambten en de late aankomst van de openbare aanklager.”

“Ik voerde een rechtszaak, ik beweerde dat ik geen melk en zuivelproducten bij me had en ze verlaagden de boete tot 500 euro. Ik moest het betalen, ze laten je anders niet gaan.”

“Ik ben ook getuige geweest van een ander incident. Er waren vier broers en zij hadden 50 kilo olijven en 25 kilo kaas opgeborgen in de auto. Ze kregen een boete van 2.600 euro. Zij hadden geen tijd om bezwaar te maken; zij betaalden de boete en gingen verder.”

Opgelet aan de Turken

“Wij doen hierbij een oproep aan Turken die in Europa wonen en de voorkeur geven aan reizen met de auto om hun vakantie-uitgaven goedkoper te maken.”

“Probeer rekening te houden met de regels! Neem geen melk en zuivelproducten, dierlijke voedingsmiddelen en andere verboden voorwerpen mee. Ze doorzoeken alle auto’s grondig. Verspreid deze informatie alstublieft aan iedereen en laat iedereen voorzichtig zijn.”

Bron: Turkse media