De UEFA verklaarde donderdag een disciplinair onderzoek in te stellen tegen het Turkse Fenerbahçe omdat een groep fans de naam van de Russische president Vladimir Poetin scandeerde.

Dat gebeurde na een doelpunt tegen Dynamo Kyiv in een kwalificatiewedstrijd voor de Champions League.

De hoop van Fenerbahçe om dit seizoen deel te nemen aan Europa’s elite Champions League voetbalcompetitie werd de bodem ingeslagen door een 2-1 verlies in extra tijd tegen Kyiv in de tweede kwalificatieronde op woensdag in Istanbul.

Vitaliy Buyalskyi zette de Oekraïense ploeg op voorsprong in de 57ste minuut, kort nadat Fenerbahce middenvelder Ismail Yuksek uit het veld was gestuurd in een gespannen wedstrijd.

Buyalskyi’s viering na het scoren werd door veel Fenerbahce-fans beantwoord met het scanderen van “Vladimir Poetin”, wat leidde tot een online reactie waarin de fans van de ploeg uit Istanbul werden veroordeeld en het Europese bestuursorgaan UEFA werd opgeroepen actie te ondernemen tegen de club.

De UEFA verklaarde dat een “inspecteur voor ethiek en tuchtzaken een disciplinair onderzoek zal instellen naar het vermeende wangedrag van Fenerbahçe-supporters” tijdens de wedstrijd tegen Dynamo Kyiv, en voegde eraan toe dat later meer informatie bekend zou worden gemaakt.

Vasyl Bodnar, de Oekraïense ambassadeur in Ankara, zei op Twitter dat hij bedroefd was over het gezang, maar bedankte degenen die zich verzetten tegen de “ongepaste acties” van de fans.

“Voetbal is een eerlijk spel. Dynamo Kyiv was gisteren sterker”, zei hij.

‘Militaire operatie’

Rusland viel Oekraïne binnen op 24 februari en noemde het een “speciale militaire operatie” om Oekraïne te bevrijden van fascisten, een bewering die volgens de Oekraïense regering en haar westerse bondgenoten een ongegrond voorwendsel was voor een niet uitgelokte oorlog.

Bodnar voegde eraan toe dat het “zeer triest” was om de reactie van de Fenerbahce fans te horen op een moment dat burgers in Oekraïne omkwamen bij Russische aanvallen op het land.

De Russische ambassade weigerde commentaar te geven.

In een verklaring op donderdag, zei Fenerbahce dat het gezang door “sommige” fans niet de club, haar positie of haar standpunten vertegenwoordigde, eraan toevoegend dat het sterk gekant was tegen de oorlog in Oekraïne.

Fenerbahçe zei dat het gezang 20 seconden duurde en werd ingegeven door de “overdreven” vieringen van sommige Kyiv spelers na het doelpunt.

“Wat de reden ook mag zijn, wij als Fenerbahçe Sport Club verwerpen absoluut de reactie die uit delen van onze tribunes komt,” zei de club, eraan toevoegend dat het oneerlijk was om al haar fans of de club de schuld te geven van een daad die “nooit onze waarden vertegenwoordigt.”

Zeegrens

NAVO-lid Turkije deelt een zeegrens met Oekraïne en Rusland in de Zwarte Zee en heeft goede banden met beide. Het heeft geprobeerd te bemiddelen in de oorlog, en vorige week geholpen bij het tot stand brengen van een akkoord tussen de strijdende partijen om de graanexport van Kiev te hervatten.

Ankara heeft herhaaldelijk gezegd dat het zijn betrekkingen met geen van beide landen zal opzeggen om strategische en commerciële redenen, maar heeft de Russische invasie bekritiseerd en Moskou opgeroepen het conflict te stoppen.

Het heeft ook militaire steun verleend aan Kiev en als gastheer opgetreden bij vredesbesprekingen.

Bron: Turkse media