Villa van Turkse sekteleider Oktar te koop voor 3 miljoen dollar

De ooit basis van Adnan Oktar’s bizarre cultus, een chique villa in Istanbul’s schilderachtige wijk Çengelköy is nu te koop voor 3 miljoen dollar, meldde de krant Sabah op dinsdag.

Het prijskaartje lijkt misschien hoog voor het pand dat er nu vervallen uitziet, maar het is redelijk voor een drie verdiepingen tellend gebouw met een uitgestrekte binnenplaats, zwembad en andere voorzieningen.

De sekte gaf de villa de bijnaam “Studio” omdat het hun A9 TV-station huisvestte, waar de uitbundige levensstijl van Oktar en sekteleden werd uitgezonden, doorspekt met ellenlange praatjes van de sekteleider.

Ernstiger is dat de villa ook de plaats is waar Oktar en andere sekteleden jonge vrouwen seksueel zouden hebben misbruikt.

De villa werd door de sekte gehuurd en is het tweede eigendom van de groep dat te koop wordt aangeboden, nadat een ander luxueus verblijf dat naar verluidt hun hoofdkwartier was, te koop werd aangeboden voor 10 miljoen euro.

Villa van Turkse sekteleider Oktar te koop voor 3 miljoen dollar

Excentrieke levensstijl

De villa werd van zijn meubilair ontdaan nadat veiligheidstroepen er een inval hadden gedaan en sekteleden hadden gearresteerd, waardoor een einde kwam aan de langdurige nalatenschap van Oktar, die sinds de jaren negentig in het nieuws is vanwege zijn excentrieke levensstijl en beschuldigingen van het hersenspoelen van jonge vrouwen en mannen en het rekruteren van hen voor zijn groep.

Vóór de invallen had de villa kogelvrije ijzeren hekken en een veiligheidscontrolepost, maar die werden later verwijderd. De gewapende leden van de sekte hielden 24 uur per dag de wacht en bij invallen werden duizenden stuks munitie, wapens en kogelvrije vesten in het pand aangetroffen.

Oktar kreeg tijdens een hoorzitting op 11 januari 2021 een gevangenisstraf van meer dan 9.803 jaar opgelegd op beschuldiging van het oprichten en leiden van een gewapende criminele organisatie, seksuele misdrijven, hulp aan de Gülenistische terreurgroep (FETÖ) en politieke of militaire spionage.

Een hof van beroep vernietigde in maart vorig jaar het vonnis voor 68 verdachten in een zaak tegen de sekte, maar dagen later werden nieuwe aanhoudingsbevelen uitgevaardigd voor 61 verdachten. Tot dusver zijn 50 veroordeelde sekteleden opnieuw gearresteerd en opgesloten.

De vierenzestigjarige Oktar en tientallen van zijn volgelingen werden in 2018 bij gelijktijdige invallen in het hele land gearresteerd. In een 499 pagina’s tellende aanklacht werden hij en anderen afgeschilderd als een criminele bende die floreerde op chantage, afpersing, het witwassen van geld en een reeks andere misdaden.

Aanklagers zeiden dat de bende die hij leidde sinds eind jaren negentig betrokken was bij een rekruteringsplan en dat dit het hersenspoelen van jonge vrouwen inhield.

“De organisatie gebruikte haar goed uitziende leden om jonge meisjes en vrouwen te misleiden. Die leden verkrachtten of misbruikten vrouwen seksueel en werden eerst gechanteerd door leden die deden alsof hun affaires op video werden opgenomen. Zij werden ook gehersenspoeld onder het voorwendsel van godsdienstonderricht,” aldus de aanklagers in de tenlastelegging.

Adnan Oktar, een universiteitsverlater, maakte naam in de jaren tachtig toen hij aanhang kreeg onder universiteitsstudenten, meestal kinderen van de gegoede elite. In die periode werd hij eens gearresteerd wegens het propageren van een theocratische revolutie.

Na een verblijf in een psychiatrische inrichting en het schrijven van boeken onder het pseudoniem Harun Yahya, breidde Oktar zijn cultus in de jaren 1990 uit via de Science Research Foundation, die hij voornamelijk oprichtte om zijn anti-evolutieboeken te promoten.

In de jaren 2000 werd hij een begrip toen hij A9 TV oprichtte en sporadisch verscheen in urenlange talkshows waarin hij zijn mening gaf over wereldbeelden, waarbij hij af en toe bizarre dansroutines uitvoerde met zijn volgelingen.

Volgens de openbare aanklagers was Oktar meer dan een man die wijdlopige lezingen over godsdienst en samenzweringstheorieën verkondigde, omringd door onberispelijk geklede jonge mannen en vrouwen met zware make-up.

Voormalige volgelingen en families van jonge vrouwen die door de sekte zouden zijn gehersenspoeld, hebben tijdens het onderzoek naar voren gebracht dat zij werden bedreigd, onderdrukt en gechanteerd om de volgelingen in de sekte te houden en zich blindelings te onderwerpen aan de bevelen van Oktar.

In zijn laatste verdediging tijdens de hoorzittingen had Oktar de beschuldigingen tegen hem botweg van de hand gewezen.

Hij had beschuldigingen van seksueel misbruik ontkend en beweerd dat hij “bijna 1.000 vriendinnen” had en een “overvloedige liefde voor vrouwen” koesterde.

Bron: Sabah