Een nieuwe documentaire werpt licht op de dwang en aanranding door Adnan Oktar, die in 2022 werd veroordeeld voor een reeks aanklachten. Bekijk hier de beelden. 

Een nieuwe documentaire over de gevangen Turkse sekscultusleider Adnan Oktar suggereert dat de operatie die uiteindelijk leidde tot zijn veroordeling alleen slaagde omdat het de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu omzeilde.

De documentaire van de in Istanbul gevestigde Turkse media-uitgever 140Journos, genaamd Kedicik (Kitten), verzamelt getuigenissen en bewijzen van voormalige aanhangers van Oktar, onderzoekers, journalisten en van de vrouwen die seksueel werden uitgebuit door zijn sekte – in de media zijn het zijn “kittens” genoemd.

Oktar – een televangelist, creationist – werd in 2022 samen met 13 van zijn medestanders veroordeeld tot een record van 8.658 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van aanranding en vrijheidsberoving.

In de loop der decennia was hij internationaal bekend geworden door de talkshow die hij presenteerde op zijn eigen tv-zender A9, waar vaak een mix van religieuze discussies te zien was naast schaars geklede vrouwen die dansten op moderne popmuziek.

Maar er kwam bewijs aan het licht dat hij en zijn medewerkers vrouwen in zijn organisatie hadden gedwongen door een mix van emotionele manipulatie, chantage en bedreigingen, waarbij ze herhaaldelijk seksueel en gewelddadig misbruikt werden, waaronder verkrachting.

Oktar, met inbegrip van de politie operaties, had gefaald was vanwege de televangelist slagkracht met hoge ambtenaren.

“Wat [de 2018] operatie onderscheidt van die in 1999 en 2008 is dit: de meest kritieke instellingen van de staat, een inlichtingendienst en enkele personen rechtstreeks in het presidentiële complex hebben deze operatie gefaciliteerd, waarbij de minister van Binnenlandse Zaken werd omzeild,” legde hij uit.

Beschuldiging tegen Soylu

Deze beschuldiging tegen Soylu, die minister van Binnenlandse Zaken was tussen 2016 en 2023, werd eerder gemeld door Terkoglu in een artikel voor Cumhuriyet in 2021.

Terkoglu beweert ook dat Soylu en Oktar hadden gecommuniceerd in de periode voorafgaand aan de arrestatie van de laatste.

Cumhuriyet legde Terkoglu’s opmerkingen voor aan Mustafa Caliskan, de politiechef van Istanbul ten tijde van de operatie in 2018, die de krant maandag vertelde dat het “niet juist zou zijn voor mij om commentaar te geven op die kwestie”.

Geen commentaar

Soylu heeft nog geen publiekelijk commentaar gegeven op de beschuldigingen.

De vrouwen die in verband werden gebracht met Oktar waren de meest prominente voorvechters van zijn beweging – maar een aantal van degenen die zijn bedrijf verlieten, zeiden dat ze werden onderworpen aan seksuele slavernij.

Een vrouw getuigde eerder tijdens zijn proces dat Oktar haar en andere vrouwen seksueel had misbruikt en hen dwong om anticonceptiepillen te slikken.

De politie vond ongeveer 69.000 anticonceptiepillen in zijn huis, waarvan hij in de rechtszaal beweerde dat ze werden gebruikt om huidaandoeningen en menstruatieproblemen te behandelen.

Oktar werd in 2018 in Istanbul in hechtenis genomen in het kader van een onderzoek door de financiële recherche van de stad.

Herhaaldelijk seksueel misbruik

In de documentaire zegt een van Oktars slachtoffers – wiens identiteit wordt verdoezeld – dat ze gevangen raakte in zijn organisatie nadat ze het doelwit was geworden van een van Oktars ondergeschikten die zich voordeed als een rijke zakenman om een relatie met haar te beginnen toen ze 15 jaar oud was.

“Je hebt een romantische relatie; je bent verliefd, je denkt dat je een perfecte relatie hebt met een man die vanaf het begin heel gevoelig voor je is geweest,” zei ze.

“Maar hij is bezig met het verzamelen van de nodige bewijzen voor een jaar later, elk moment.”

Later zei ze dat ze seksueel was misbruikt, inclusief anaal verkracht, door medewerkers van de man.

Verkracht door 20 mannen

Furkan Sezer, de politiechef die in 2018 toezicht hield op de operatie, zei in zijn dossiers dat hij “een slachtoffer had dat in 24 uur door 20 mannen werd verkracht”.

De aanhangers van Oktar hebben de beweringen tegen hem ontkend.

Aylin Kocaman, een van Oktars aanhangers en voormalig columnist voor de Saoedische krant Al-Sharq Al-Awsat, vertelde tegen de media in 2021 dat de processen tegen hem en zijn medestanders werden gecontroleerd door “een grotere hand, een diepe kracht”.

Enkele andere politieke figuren hebben ook vraagtekens gezet bij het verloop van zijn arrestatie en het proces.

Omer Faruk Gergerlioglu, advocaat en parlementslid voor de linkse Democratische Volkspartij (HDP), suggereerde vorig jaar dat Oktars oorspronkelijke proces “onwettig bewijs” bevatte en bekritiseerde het gebruik van “geheime getuigen”.

“Als mensen misdaden hebben begaan, moeten ze eerlijk worden berecht en dienovereenkomstig worden gestraft”, zei hij in een verklaring voor het parlement.

Bekijk hier de docu.

Bron: Turkse media