Twee gearresteerd in kindermisbruikzaak

In de kindermisbruikzaak, die het hele land heeft geschokt, zijn de vader van het slachtoffer, die haar tot een huwelijk dwong toen zij nog maar 6 jaar oud was, en het sektelid met wie zij gedwongen werd te trouwen, gearresteerd.

De beschuldigingen kwamen op de agenda van het land en veroorzaakten een bombardement van scheldberichten op sociale media platforms toen een dagblad het verhaal op 3 december publiceerde.

De vrouw, alleen geïdentificeerd met de initialen H.K.G., beschuldigde haar vader, Yusuf Ziya Gümüşel, het hoofd van de Hiranur Stichting aangesloten bij İsmailağa Jamia, van het onder dwang trouwen van haar met een 29-jarige sektelid, Kadir İstekli, in 2004 toen ze net zes was.

De aanklager vroeg om een gevangenisstraf van meer dan 67 jaar voor İstekli op beschuldiging van “kindermisbruik” en “aanranding”.

Nog eens 22-en-een-half jaar gevangenisstraf werd gevraagd voor elk van H.K.G.’s ouders op de beschuldiging van “seksuele intimidatie van kinderen”.

De advocaten van H.K.G. en het Ministerie van Familie en Sociale Diensten eisten de arrestatie van de hangende verdachten İstekli en Gümüşel.

Arrestatiebevel

Een rechtbank in Istanbul besloot een arrestatiebevel tegen de verdachten uit te vaardigen vanwege de aard van het misdrijf dat hen ten laste wordt gelegd, het deskundigenrapport, de lagere en hogere straflimieten die in de wet voor het misdrijf zijn voorzien, het vermoeden van ontsnapping en het huidige bewijsmateriaal.

İstekli en Gümüşel, die in hechtenis werden genomen, werden na hun procedures op het politiebureau naar het gerechtsgebouw verwezen en gearresteerd.

De eerste zitting van de rechtszaak, eerst gepland op 22 mei 2023, werd met vier maanden verschoven naar 30 januari 2023.

Psychische aandoening

De familie Gümüşel ontkende de beschuldigingen en zei dat H.K.G. aan een psychische aandoening lijdt.

Haar twee zussen getuigden dat zij “nooit hebben gehoord dat hun vader een van de zussen op jonge leeftijd ten huwelijk vroeg”.

“Mijn dochter was verloofd op 16-jarige leeftijd en wettelijk getrouwd op haar 18e. Ze was mentaal depressief na een miskraam. Ze sprak fantasieën”, beweerde de moeder van H.K.G., Fatma Gümüşel.

De zaak, die ook op sociale media tot verontwaardiging leidde, kwam op 7 december op de agenda van het parlement, toen Sera Kadıgil, een afgevaardigde van de Arbeiderspartij van Turkije (TİP), moties indiende bij zes ministeries.

Bron: Hürriyet