Josep Borrell

De Europese Unie heeft zondag haar bezorgdheid uitgesproken over het feit dat Turkije ondanks de oorlog in Oekraïne en de zware westerse sancties tegen Moskou een nauw partnerschap met Rusland blijft onderhouden.

De groeiende economische banden tussen Turkije en Rusland zijn “reden tot grote bezorgdheid”, aldus Josep Borrell, hoofd buitenlandse zaken van de EU, in een brief aan het Europees Parlement, meldde Funke Media Group zondag.

Ook zorgwekkend is het aanhoudende beleid van Turkije om “zich niet aan te sluiten bij de beperkende maatregelen van de EU tegen Rusland”, aldus Borrell in de brief.

Borrell heeft er volgens deze informatie op gewezen dat de EU en Turkije een douane-unie vormen, die het vrije verkeer van goederen garandeert, waaronder goederen voor “tweeërlei gebruik”, goederen die zowel voor civiele als voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt.

“Het was belangrijk dat Turkije Rusland geen oplossing bood voor de sancties”, heeft Borrell gewaarschuwd.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is van plan dit weekend met zijn Russische en Oekraïense ambtgenoten te spreken over de “versterking” van een door de VN gesponsorde graancorridor voor de Zwarte Zee.

De telefoongesprekken met Vladimir Poetin (Rusland) en Volodimir Zelenski (Oekraïne) worden gevoerd tegen de achtergrond van aanhoudende problemen met de in juli gesloten overeenkomst tussen de VN en Turkije, die de Oekraïense graanexport via een corridor aan de Zwarte Zee mogelijk maakt.

Bron: Turkse media