Ook in Turkse moskee keek men historische wedstrijd Marokko: "Toch trots op ze"

Zo’n tien Marokkaanse voetbalfans gingen vanavond naar de Milli Gorus Haarlem Fatih Moskee om de halvefinalewedstrijd van Marokko tegen Frankrijk op het WK te bekijken.

“We hopen natuurlijk dat Marokko wint, dat zou echt fantastisch zijn”, zei Serdar Akat, voorzitter van de moskee, voordat de wedstrijd begon. Helaas verloor Marokko de wedstrijd met 0-2.

Eigenlijk is de Milli Gorus Haarlem Fatih Moskee meer een Turks gebedshuis, maar natuurlijk zijn er ook Marokkaanse moslims welkom. Zeker als het Marokkaanse voetbalelftal het zo verrassend goed doet in Qatar.

Twee van de bezoekers zijn Emre en Eyüp. Voor de wedstrijd hadden zij nog veel hoop. “We hebben geen glazen bol, maar hopen natuurlijk dat Marokko wint”, zegt Eyüp.

Emre en Eyüp zijn van Turkse komaf. Maar ze supporten graag de moslimgemeenschap. Dat zie je volgens Eyüp ook op het veld terug.

“De spelers zijn dankbaar. Ze nemen hun moeder mee het veld op en zijn dankbaar naar hun schepper. Ze representeren de Islam en dat is een reden voor ons om voor hen te zijn.”

De mensen van de moskee zorgen er niet alleen voor dat er genoten kan worden van de wedstrijden. In verschillende steden leidde de overwinningen van het Marokkaanse elftal tot ongeregeldheden, maar daar hebben ze hier iets op gevonden.

Zogenaamde buurtouders gelieerd aan de moskee lopen in de buurt rond om te kijken of er narigheid gebeurt.

Bron: Nederlandse media