Toeriste geniet van het zicht in Antalya

De toeristenindustrie in Antalya voelt de pijn van het voortdurende conflict tussen Israël en Palestina en hoteliers uiten hun bezorgdheid over het aantal toeristen.

Hotelexploitanten in de stad, een van de belangrijkste vakantiebestemmingen in Turkije, zeiden dat ze te maken hadden met annuleringen van reserveringen uit het Midden-Oosten en dat ze zich zorgen maakten over 2024.

Vorige week riep de Israëlische Nationale Veiligheidsraad alle Israëli’s in Turkije op om zo snel mogelijk te vertrekken.

Tussen 2017 en 2022 bezochten meer dan 600.000 Israëli’s Antalya, terwijl sinds het begin van 2023 ongeveer 250.000 toeristen uit Israël vakantie vierden in de stad.

Na de waarschuwing van de Israëlische autoriteiten bleven slechts een paar Israëli’s in Antalya, terwijl de meesten vertrokken.

Klap toegebracht

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft de toeristische sector al een klap toegebracht, zei İsmail Çağlar, de general manager van een vijfsterrenhotel in Antalya.

“Nu is er weer een oorlog in de regio begonnen. Het normalisatieproces tussen ons land en Israël heeft een positieve invloed gehad op onze industrie. Dit jaar kwamen bijna 500.000 gasten uit Israël, Jordanië en Libanon naar Antalya,” zei hij.

“Het [het conflict in Gaza] zal het volgende seizoen zeker negatief beïnvloeden.”

Çağlar verwacht niet dat de instroom van toerisme uit Europese landen zal afnemen als gevolg van het conflict.

Hoteliers in Antalya verloren toeristen uit Europa door de Oekraïense oorlog, voegde hij eraan toe.

“We probeerden dit verlies enigszins te compenseren met bezoekers uit het Midden-Oosten. Nu hebben we dit probleem. We moeten kijken of we nieuwe markten kunnen vinden,” zei hij.

Op dit moment hebben ze geen Israëlische gasten in hun hotel, zei Muhammet İnci, een andere hotelier in Antalya.

Israëliërs hadden kamers geboekt in hun hotel voor maart en april volgend jaar, zei hij.

“Na de laatste ontwikkelingen beginnen we annuleringen te ontvangen,” voegde İnci eraan toe.

Bron: Hurriyet