Volgens een nieuw rapport wordt gemeld dat Antalya, het toeristische centrum van Zuid-Turkije, momenteel wordt overspoeld door grote groepen nep-parfumeurs, verkopers en bedelaars die proberen bezoekers in de stad op te lichten.

Populaire toeristische plekken zoals Kale Kapısı, Kale İçi, Kazım Özalpstraat en Cumhuriyetplein zijn ten prooi gevallen aan de opdringerige tactieken van deze opportunisten.

Toeristen die uit tourbussen stappen, worden omringd door bedelaars die geld eisen, agressieve parfum-straatverkopers die hun producten aanprijzen en verkopers die hen dwingen restaurants binnen te gaan.

Weigering leidt vaak tot intimidatie en verbaal misbruik, waardoor de reputatie en het imago van de stad worden aangetast.

Toeristen worden bij elke stap lastiggevallen wanneer ze hun hotels verlaten. Nep-parfumeurs, met bijna 20, dwingen hen tot spontane aankopen.

Ondanks twijfels over de echtheid van de parfums, worden toeristen in het nauw gedreven, waarbij verkopers agressieve verkoopmethoden hanteren, zelfs door dozen in hun tassen te stoppen zonder toestemming.

Terwijl toeristen door de straten wandelen, komen ze verkopers tegen op Atalos-plein en de Dönerciler-bazaar. Sommige ijsverkopers blokkeren toeristen met ijsstokken, terwijl anderen fezzen op het hoofd van toeristen plaatsen, waardoor ze geen andere keus hebben dan hun aanbod te aanvaarden.

Op dezelfde manier laten bedelaars die op strategische punten rondzwerven geen rustplaats over, omdat ze zich richten op toeristen die op bankjes zitten om op adem te komen.

Stappen ondernomen

Can Zoroğlu, directeur van toerisme in Antalya, verzekerde dat er stappen werden ondernomen om het probleem aan te pakken.

“Na de laatste klachten hebben we contact opgenomen met de benodigde eenheden. We volgen het volgende proces nauwlettend,” zei hij.

Ondanks verzekeringen van actie en politie-interventie bij dergelijke incidenten, blijft het probleem bestaan, wat woede opwekt bij lokale handelaars en professionele verenigingen.

Schadelijke impact

Terwijl Mustafa Yalçınkaya, hoofd van de Gidsenbond, benadrukte dat er een verandering in richtlijnen nodig is, waarbij hij wees op de schadelijke impact op het imago van de stad en de kwaliteit van het toerisme.

“Helaas ontvangen we veel klachten,” zei hij. “Natuurlijk worden er enkele maatregelen genomen. Maar het is duidelijk dat ze onvoldoende zijn.”

Bron: Hürriyet