Een rechtbank in Istanbul heeft een aanklacht aanvaard over een controversiële rechtszaak over kindermisbruik die was aangespannen door een 24-jarige vrouw.

De vrouw beweerde dat zij op 6-jarige leeftijd onder dwang was uitgehuwelijkt, waarbij de aanklager vroeg om een gevangenisstraf van meer dan 67 jaar voor haar “ex-man” en 22-en-een-half jaar voor elk van haar ouders.

De vrouw, alleen geïdentificeerd met de initialen H.K.G., beschuldigde haar vader, Yusuf Ziya Gümüşel (zie onderstaande foto), het hoofd van de Hiranur Stichting gelieerd aan İsmailağa Jamia, van het onder dwang uithuwelijken van haar aan een sektelid in 2004 toen ze nog maar 6 jaar oud was.

De beschuldigingen kwamen op de agenda van het land en veroorzaakten een bombardement van scheldberichten op sociale media platforms toen een dagblad het verhaal op 3 dec. publiceerde.

Volgens de aanklacht diende H.K.G. op 30 november 2020 een aanvraag in bij het openbaar ministerie, net nadat ze was gescheiden van Kadir İstekli, die door de imam op 6-jarige leeftijd en op 18-jarige leeftijd haar echtgenoot zou zijn.

De aanklager vroeg om een gevangenisstraf van meer dan 67 jaar voor İstekli met beschuldigingen van “kindermisbruik” en “aanranding”.

Nog eens 22-en-een-half jaar gevangenisstraf werd gevraagd voor elk van H.K.G.’s ouders op de beschuldiging van “seksuele intimidatie van kinderen”.

De eerste zitting van de rechtszaak is op 22 mei 2023.

Een inspecteur is aangesteld om de Hiranur Foundation, die centraal staat in de rechtszaak, te controleren, aldus de minister van Cultuur en Toerisme van het land.

Mehmet Nuri Ersoy benadrukte op 8 december in het Turkse parlement dat zijn ministerie een onderzoek is begonnen tegen de stichting die gelieerd is aan de İsmailağa Jamia.

“Een hoofdinspecteur is begonnen met de werkzaamheden. Gedetailleerd toezicht is gaande,” voegde de minister eraan toe.

Koran en islamologie

De Hiranur Stichting werd door Gümüşel in 2006 in Istanbul opgericht.

De stichting onderwijst Koran en islamologie aan ongeveer 750 studenten in vijf particuliere onderwijsinstellingen in haar hoofdkwartier in het district Sancaktepe.

Volgens haar officiële website, die gesloten is sinds de beschuldigingen aan het licht zijn gekomen, beschikt de stichting over slaapzalen, een keuken, eetzalen, een bakkerij, een kleermakerij, een kapperszaak en een kleine moskee in het complex.

De familie Gümüşel ontkende de beschuldigingen en zei dat H.K.G. aan een geestelijke ziekte lijdt.

Bron: Turkse media