President Vladimir Poetin

President Vladimir Poetin herhaalde donderdag het plan van Rusland om een nieuwe “gashub” te bouwen in Turkije.

Hij zei ook dat de prijzen voor de verkoop aan Europa zouden worden vastgesteld met behulp van een “elektronisch platform” dat in het centrum zou worden opgezet.

In oktober opperde Poetin het idee om een “gashub” in Turkije op te zetten nadat mysterieuze explosies de Russische Nord Stream-gaspijpleidingen onder de Oostzee hadden beschadigd en de directe gasverkoop aan Duitsland hadden stopgezet.

De energieverkoop van Rusland aan de Europese Unie is sterk gedaald sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, omdat de EU de afhankelijkheid van Moskou wil verminderen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan steunde het idee van Poetin en beide landen droegen de autoriteiten op te werken aan een stappenplan dat nog deze maand kan worden bekendgemaakt.

“Onze buren, waaronder Turkije, behoren tot de belangrijkste opkomende consumenten van Russisch gas. Hun gasinfrastructuur heeft een groot potentieel. Wij zijn van plan in de komende jaren een gashub op te zetten”, zei Poetin tijdens een televisiebijeenkomst met ambtenaren.

Prijs

“Maar als we het hebben over het opzetten van een elektronisch platform, dan kan dat binnen enkele maanden. En het is daar dat we in grote mate de uiteindelijke prijs voor onze Europese consumenten zullen bepalen.”

Moskou wil de gasverkoop aan landen als China en Turkije stimuleren, nu het Oekraïne-conflict de handel met het Westen verzuurt, maar de aanleg van de infrastructuur kan jaren duren.

Waanzin

Poetin noemde het beleid van de EU inzake gasprijzen “waanzin” en verwierp alle claims tegen Rusland over de kwestie.

“Wat zij op hun platforms hebben gedaan, is waanzin. Bovendien proberen ze nu de schuld voor wat ze met hun eigen handen hebben gedaan bij ons te leggen”, voegde hij eraan toe.

Poetin zei dat Rusland de gasleveringen aan “het Oosten”, met name China, zal opvoeren.

Rusland begon eind 2019 aardgas aan China te verkopen via de Power of Siberia Pipeline, die in 2021 ongeveer 10 miljard kubieke meter (bcm) gas leverde en in 2025 zijn volledige capaciteit van 38 bcm moet bereiken. Rusland is nu de derde gasleverancier van Peking.

Bron: Sabah