Ali Genç zit naast de graven van familieleden, in Rize, Noord-Turkije, 31 aug. 2021.

Bij een Turkse familie die in twee jaar tijd negen leden verloor aan het coronavirus zijn geen genetische tekortkomingen vastgesteld.

De familie Genç heeft bij de gezondheidsautoriteiten gepleit voor het uitvoeren van genetische tests op hun leden nadat hun leden, zowel oud als jong, tussen 2020 en 2022 aan het coronavirus waren bezweken.

Het laatste slachtoffer was Şenay Genç Yalçınkaya, die in februari 2022 overleed aan een ernstig geval, ondanks het feit dat hij drie vaccinaties had gehad.

Ali Genç, die negen familieleden verloor, zei maandag dat zij geen genetische afwijking hadden die tot fatale gevallen had kunnen leiden.

Genetische onderzoekers van de Recep Tayyip Erdoğan Universiteit in de noordelijke provincie Rize, waar de meeste familieleden woonden, onderzochten 13 overlevende leden van de familie die risico liepen op chronische ziekten en symptomen van het coronavirus vertoonden.

De 9 familieleden van Genç

Genç, die drie broers, twee schoonzussen, twee neven, een zwager en de zoon van een zwager verloor aan het coronavirus, zei dat ze moeilijke, pijnlijke tijden hebben doorgemaakt en zich zorgen maakten over “meer doden”.

“Onze bezorgdheid is nu verdwenen,” zei hij tegen verslaggevers.

Turkije heeft meer dan 101.000 mensen verloren aan het coronavirus sinds het eerste geval werd gemeld in maart 2020.

Het aantal gevallen daalde dit jaar plotseling, op incidentele schommelingen na.

Uit de laatste cijfers van het ministerie van Volksgezondheid voor de week van 5 tot 11 september blijkt dat het aantal gevallen in die periode is gedaald tot 22.441, terwijl slechts 89 mensen zijn overleden.

Deskundigen schrijven de sterke daling toe aan de hoge vaccinatiegraad en een minder ernstige variant van het coronavirus.

Bron: Turkse media