Samet Abanoz en Şevval Abanoz (21)

Een pas getrouwde vrouw in de hoofdstad Ankara is dit jaar de twaalfde vrouw geworden die om het leven is gekomen na een “val van een hoogte”, waardoor de lang omstreden verdenking van vrouwenmoorden weer op de agenda van het land is komen te staan.

“Twaalf vrouwen, van wie wordt beweerd dat ze zelfmoord hebben gepleegd, zijn dit jaar van een hoogte gesprongen. Ze hadden allemaal één ding gemeen: echtgenoten die zeggen: ‘Ik rende, maar kon niet helpen,'” meldde het dagblad Milliyet op 27 juli.

Het laatste voorbeeld is dat van de 21-jarige Şevval Abanoz die van het balkon op de derde verdieping is gesprongen.

“Ik geloof niet dat ze zelfmoord heeft gepleegd. Voor zover we weten, heeft haar man geweld tegen haar gepleegd op de dag dat ze stierf,” zei de vader van de vrouw, Uğur Kutlu, suggererend dat de echtgenoot de “moordenaar” zou kunnen zijn.

Tegen de krant zei forensisch wetenschapper Halis Tokgöz: “Van hoogtes vallen of een moord, dat zijn allemaal problematische gevallen.”

“Er zijn goede en slechte kanten aan de discussie,” zei hij. “De goede kant is dat juristen en het publiek met argusogen over de zaak zijn gaan discussiëren om de waarheid te vinden.

“Niet alle zelfmoordgevallen zijn echte zelfmoorden. Maar, de slechte kant is dat het moeilijk te bewijzen en op te lossen is,” verklaarde hij.

In een ander geval geloofde ook Yusuf Ece, de vader van Kübra Ece, die dit jaar in Istanbul van een balkon is gesprongen, dat zijn dochter geen zelfmoord heeft gepleegd.

“We weten niet wat ze voor het incident in het huis hebben gedaan. Degenen die in het huis waren, zijn vrijgelaten na hun getuigenis,” zei hij.

“Mijn dochter ligt in het graf. Haar man is vrij. Is dit gerechtigheid?” vroeg Kutlu.

Bron: Hürriyet