De voorzitter van Fenerbahçe heeft zaterdag benadrukt dat de club zich niet zal verontschuldigen nadat hun fans de naam van de Russische president Vladimir Poetin scandeerden tijdens een wedstrijd tegen Dynamo Kyiv.

Op beelden op sociale media was te zien hoe een deel van het volgepakte stadion van Fenerbahçe de naam van Poetin zong als reactie op het eerste doelpunt van Dynamo tegen de ploeg uit Istanbul in een Champions League-kwalificatiewedstrijd op woensdag.

De gezant van Oekraïne in Turkije uitte “zijn verdriet” over het gezang en Fenerbahçe zei aanvankelijk dat het gedrag van hun fans “niet de houding en waarden van onze club vertegenwoordigt”.

Maar de baas van de club, Ali Koç, haalde uit naar de Oekraïense officials. “We zijn niet van plan om onze excuses aan te bieden aan Oekraïne,” zei hij.

“Het is aan de Oekraïense ambassadeur en de woordvoerder van de minister van Buitenlandse Zaken om ons excuses aan te bieden na hun ongepaste opmerkingen.

Ali Koc, de voorzitter van Fenerbahce, weigert zich nu te excuseren. “Naar mijn mening waren het ongepaste, onnodige gezangen. Ze stonden ver af van de identiteit en waarden van Fenerbahce”, zei hij aan de Turkse krant Fanatik.

“Maar wat moeten we doen, mensen de mond snoeren? We zullen ons niet verontschuldigen tegenover Oekraïne.” Koc zei ook dat de Dynamo-spelers de thuisfans meermaals hebben geprovoceerd.

De fans van Fenerbahçe zongen de naam van Poetin na het doelpunt van Vitaliy Buyalskyi voor Dynamo in de 2-1 extra-tijd overwinning van de Oekraïners, waardoor de Turkse ploeg uit de Champions League werd gezet.

“Onze spelers versloegen Poetin met 2-1 op Turkse bodem. We raden de Turkse fans aan om aan de winnende kant te staan,” tweette de woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken na de wedstrijd.

De woedende Roemeense coach van Dynamo, Mircea Lucescu, weigerde uit protest de verplichte persconferentie na afloop van de wedstrijd bij te wonen.

Op donderdag kondigde de UEFA aan een onderzoek in te stellen naar “vermeend wangedrag van Fenerbahçe-supporters”.

Poetin heeft het bestaansrecht van de Oekraïense natie in twijfel getrokken en haar leiders gebrandmerkt als “nazi’s” die moeten worden afgezet.

De vijf maanden durende oorlog heeft duizenden levens geëist en wordt gekenmerkt door niet aflatende raketaanvallen op Oekraïense steden, waarbij dagelijks burgers omkomen.

Turkije heeft geprobeerd neutraal te blijven in het conflict, ondanks zijn lidmaatschap van de door de VS geleide NAVO-verdedigingsalliantie.

Bron: Sabah