Juweliers, die in Elazığ en in het rest van een land een stagnerende periode doormaken, kijken uit naar de komst van EU-Turken en de opening van het trouwseizoen.

Juweliers, die een van de meest geshopte plaatsen zijn voor bruiloften, verlovingen en besnijdenissen, beleven een stagnerende periode als gevolg van de stijging van de goudprijzen.

Daarom zijn de juweliers begonnen te wachten op de komst van Europese Turken en de opening van het trouwseizoen. De juweliers verklaarden dat zij een goed seizoen verwachten met de komst van Europese Turken en zeiden dat zij hun voorbereidingen hebben voltooid.

Fikret Çakmakçı, voorzitter van de kamer van juweliers van Elazığ, verklaarde dat het seizoen van de juweliers het seizoen is van de Europese Turken, huwelijken en verlovingen:

“De scholen zullen gesloten zijn. Onze landgenoten in het buitenland zullen naar Turkije komen. Daarom, aangezien wij een stad zijn zonder toerisme en industriële inkomsten, wachten wij met onze talloze collega’s op het komende seizoen”.

Goud is de afgelopen tijd in prijs gestegen, gevoed door onzekerheid onder beleggers over een mogelijke economische recessie.

“We hebben onze voorbereidingen getroffen als handelaars. Onze juweliers kijken uit naar het zomerseizoen. Er is al een groot verschil tussen oude bruiloften en bruiloften nu. Er is 50 procent minder vraag. De klant die 6 gouden armbanden kocht, koopt er nu nog maar 3. Door de stijging van de goudprijs kunnen burgers niet zoveel goud kopen als voorheen. Doorheen de jaren is de prijs van goud ook nog eens verdubbeld”.

Turkse ondernemers zeggen dat de goudprijs is gestegen naar het hoogste niveau in meer dan een jaar. De prijs voor het edelmetaal nadert zijn recordkoers.

De goudprijs wordt geholpen door de dalende dollar, wat beleggen in goud aantrekkelijker maakt. En in onzekere tijden – denk aan de geopolitieke spanningen en de recente bankencrisis – geldt goud als veilige haven voor beleggers. Meer vraag naar goud stuwt de prijs.

Vier belangrijke redenen 

Voor de huidige stijging zijn vier redenen. Eén: er was en is de onzekerheid rond de banken. De goudbelegger ­redeneert: vallen er nog banken om? Neem ik dan niet beter wat meer goud op in mijn portefeuille?

De tweede reden is dat de ­inflatie hoog blijft en waardevast metaal zoals goud een goed alternatief vormt. Ook centrale banken van China en Rusland zouden weer meer inzetten op de aankoop van fysiek goud. Tot slot speelt ook de verzwakte dollar. Goud wordt verhandeld in dollar. Als die verzwakt en de vraag naar fysiek goud hoog blijft, dan stijgt goud in prijs.

Vraag naar goud in de wereld

De vraag naar goud zal in 2030 zijn verdubbeld en hierdoor zal ook de prijs explosief stijgen. Dit stelt de Australia & New Zealand Banking Group (ANZ) in een nieuw verschenen rapport.

Analisten van de bank stellen dat de vraag van particuliere en institutionele beleggers uit Azië zal stijgen van 2.500 ton naar 5.000 ton per jaar. Volgens het rapport kan de prijs hierdoor stijgen tot $2.000 per troy ounce in 2025 en in 2030 zal de $2.400 voor een troy ounce worden gepasseerd.

Bron: Cumhuriyet