Foto: Istiklal-straat in Istanbul, een van de economische centra van de stad

Turkije heeft zijn belangrijkste rentetarief verhoogd van 8,5% naar 15% en daarmee een van de onorthodoxe economische beleidsmaatregelen van president Recep Tayyip Erdoğan teruggedraaid.

De leider van Turkije heeft tot nu toe vastgehouden aan het laag houden van de rentetarieven.

De inflatie is bijna 40% en de Turken zijn in de greep van een crisis rond de kosten van levensonderhoud.

Het hoofd van de Turkse centrale bank, Hafize Gaye Erkan, 44, werd pas deze maand uit de VS gerekruteerd in het kielzog van de herverkiezing van de heer Erdoğan als president.

Haar besluit markeert de eerste renteverhoging sinds december 2020, na een turbulente periode waarin drie gouverneurs van de centrale bank in minder dan twee jaar werden ontslagen omdat ze vasthielden aan de orthodoxe economie.

Hoewel de verhoging de beleidsrente van Turkije bijna verdubbelt tot 15%, is het veel minder dan veel economen hadden voorspeld.

De in de VS gevestigde investeringsbank Morgan Stanley had gesuggereerd dat de rente tot 20% zou stijgen, terwijl Goldman Sachs zei dat het 40% zou kunnen worden.

In haar verklaring maakte het monetaire beleidscomité van de bank duidelijk dat de stap van donderdag het begin was van een geleidelijk proces, met als doel de inflatie terug te brengen naar 5%.

Het probleem van president Erdoğan is dat de inflatie in Turkije hardnekkig hoog blijft en dat de reserves van de centrale bank tot een kritiek laag niveau zijn gedaald nadat ze miljarden dollars heeft uitgegeven om de lira sterk te houden.

De rente is gedaald van 19% twee jaar geleden naar 8,5% in de afgelopen maanden en de koerswijziging zal gevolgen hebben voor een land dat al in een economische crisis verkeert.

Erdogan “moet iets doen voor de economie, maar een duidelijke verschuiving naar orthodox economisch beleid zou een groot deel van de samenleving raken en hij wil dat effect niet hebben op de lokale verkiezingen” volgend jaar.

De Turkse economie groeide dramatisch in de eerste jaren van het leiderschap van president Erdogan. Maar de afgelopen jaren heeft hij de traditionele economische wijsheid overboord gegooid door de hoge inflatie te wijten aan hoge leenkosten en door te proberen de economische groei te stimuleren.

In de afgelopen vijf jaar heeft de Turkse munt meer dan 80% van zijn waarde verloren en zijn de buitenlandse investeringen gekelderd.

Turken proberen nu buitenlands geld van lokale banken te halen.

Mehmet Kerem Coban van de Kadir Has Universiteit zei dat het economische model van Turkije kapitaal nodig heeft om te overleven omdat de reserves zijn weggesmolten.

Hoewel de renteverhoging bedoeld was om de Turkse lira te stabiliseren, leken beleggers niet onder de indruk en bleef de lira dalen ten opzichte van de dollar.

Bron: Turkse media