Een vakantieganger in de Turkse havenstad Foça

Met zijn ongerepte natuur, geschiedenis en drukke sfeer verwelkomt Foça, een oude havenstad vernoemd naar zeehonden, bezoekers in de zomer als een van de onontdekte stopplaatsen in Izmir.

De geschiedenis van Foça gaat terug tot de oudheid en er bestaan zelfs mythologische legenden over de stad.

Volgens Homerus, die Foça vaak noemt in zijn werken, komen er mysterieuze geluiden die lijken op fluitjes uit de Sirenerotsen in Foça.

Foça, een Ionische stad uit de oudheid met veel legendes, is ook een natuurlijk beschermd gebied met zijn historische ruïnes en bouwwerken.

Omdat er niet gebouwd mag worden, hebben mensen als remedie een woongebied gecreëerd op ongeveer een half uur afstand van het historische gebied.

Als gevolg hiervan is Foça verdeeld in twee delen: Oud Foça, dat historisch is en onder bescherming staat, en Nieuw Foça, waar gebouwd mag worden.

Foça, waar je getuige kunt zijn van het lokale leven als je de kustlijn verlaat en de zijstraten ingaat, heeft ook stenen huizen, de een nog mooier dan de ander.

Hoewel er in veel Egeïsche steden stenen huizen te vinden zijn, vond ik die in Foça altijd anders. Je zult ongetwijfeld op de foto willen voor al deze stenen huizen.

 

Naast de kustlijn en de zijstraten in Foça zijn er historische gebouwen die je moet zien, activiteiten die je moet doen en lokale smaken die je moet proeven.

Foça, dat doet denken aan een klein vissersdorpje, is het middelpunt van de belangstelling van alle lokale en buitenlandse toeristen in de zomer met zijn mediterrane klimaat, zeeseizoen dat begint van mei tot september, en warme wateren.

Met zijn baaien met blauwe vlag, ongerepte natuur en smalle straatjes vol stenen huizen, verwelkomt het bezoekers voor een onvergetelijke ervaring. Je kunt ook een boottocht maken om de grote en kleine baaien rond Foça en het eiland Atatürk te bezoeken.

Je kunt de Sirenerotsen zien, die voorkomen in de “Odyssee” van Homerus. Het is de moeite waard om te onthouden dat het verboden is om te zwemmen op deze rotsen, die zijn gevormd door de erosie van de golven en de wind.

Omdat dit het leefgebied van de zeehonden is, is er speciale zorg aan besteed om de dieren niet te storen.

Je kunt de twee windmolens zien die de Turken en Grieken jaren geleden gebruikten om graan te malen en die tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven.

Hoewel het werd gebouwd als kerk, kun je de Fatih Moskee bezoeken, die werd omgebouwd tot moskee tijdens het bewind van de Ottomaanse sultan Mehmed II en een stenen minaret en een madrassa in de tuin heeft.

Je kunt ook de begraafplaats uit deze periode bezoeken, en er is een Griekse begraafplaats waarvan wordt gezegd dat hij toebehoorde aan een Griekse prins en prinses.

Je kunt Phrygian Hill bezoeken om getuige te zijn van een prachtige zonsondergang.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Seher Akbulut (@seheriimoo)

Breng ook zeker een bezoek aan de biologische markt. Ik raad je aan om tijd vrij te maken van je vakantie om de markt te bezoeken, die op zondag wordt gehouden en waar natuurlijke producten die in Foça en nabijgelegen dorpen worden verbouwd, worden verkocht en de plaatselijke cultuur wordt gepromoot.

In Foça’s Kozbeyli (dorp) kun je de straten van het onontdekte stadje bezoeken en de historische stenen huizen bekijken, ontbijten in een van de restaurants die lokale gerechten aanbieden, en koffie drinken in Şakir’s Coffeeshop, die beroemd is om zijn dibek koffie.

Je kunt ontspannen in de baaien van Foça om volop van de zee te genieten in het diepblauwe en schone water van de Egeïsche Zee.

Het populaire New Foça Beach is eigendom van de gemeente, maar de toegang is gratis. Je moet wel een vergoeding betalen voor de faciliteiten voor ligbedden en parasols.

Sazlıca Bay ligt ook tussen Old Foça en New Foça. Vanuit Sazlıca kun je ook het strand van Mersinli bereiken, een ideale baai om te kamperen. Je kunt naar Acar Camping gaan om te kamperen in Foça.

Foça, het juiste adres voor wie de dag wil beginnen met een uitstekend ontbijt bestaande uit natuurlijke producten, heerlijk wil dineren met een fantastisch uitzicht op de zonsondergang, wil genieten van het helderblauwe water, de geur van geschiedenis wil opsnuiven tussen de stenen huizen en de rust wil ervaren, wacht op zijn bezoekers als een schattig vissersplaatsje aan de Egeïsche Zee.

Bron: Sabah