De bezettingsgraad in badplaatsen aan de Egeïsche kust is gestegen tot bijna 100 procent dankzij het Offerfeest (vakantie), volgens hoteliers in de regio.

Zo kwamen er bijvoorbeeld zo’n 100.000 auto’s binnen op de populaire bestemming Bodrum in de provincie Muğla in enkele dagen.

Het besluit van de regering om de vakantie uit te breiden tot negen dagen heeft een gunstig effect op de lokale toeristische sector, zei Mehmet İşler van de Vereniging van Toeristische Ondernemingen en Accommodaties in de Egeïsche Zee (ETİK).

Vakantiegangers boeken meestal hotels voor vijf dagen, zei hij, eraan toevoegend dat hotels profiteren van de sterke vraag.

In een reactie op de vooruitzichten van de industrie in de komende maanden, zei hij dat boekingen uit de twee grootste markten, namelijk Rusland en Duitsland, begonnen aan te trekken, vooral na de verkiezingen in mei.

Hij wees er met name op dat het aantal Italiaanse toeristen met 75 procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar.

“Waarschijnlijk wordt 2023 het beste jaar ooit voor de toerisme-industrie, met nieuwe records. Het ziet ernaar uit dat Turkije de doelstellingen zal halen om dit jaar 60 miljoen buitenlandse toeristen te verwelkomen en 55 miljard dollar aan inkomsten uit toerisme te genereren.”

Ongekende toename

Bağlıkaya wees erop dat er een grote interesse is in kustbestemmingen en culturele reizen in het land en zei dat de vraag naar de Egeïsche en Mediterrane regio’s in het land zich vooral concentreert in Alanya, Side, Belek, Kemer en Kaş in de zuidelijke provincie Antalya; terwijl de Kuşadası, Didim, Bodrum, Marmaris en Fethiye districten de voorkeur genieten in de Egeïsche regio.

Bağlıkaya legde uit dat er ook enige interesse is in culturele reizen in Cappadocië, evenals de noordelijke Egeïsche kustlijn en de Zwarte Zee gebieden.

“Het is uiterst belangrijk voor onze burgers om hun vakantie te kopen bij reisbureaus die lid zijn van TÜRSAB om onrechtvaardige behandeling te voorkomen. Vooral met de ontwikkeling van digitale boekingsplatforms komen gevallen van misbruik en vervalsing steeds vaker voor. Dergelijke situaties nemen nog meer toe tijdens periodes van grote vraag zoals vakanties en piekseizoenen,” waarschuwde Bağlıkaya.

Het Offerfeest is een van de meest verwachte feestdagen van het jaar in Turkije. De feestdag heeft niet alleen een grote betekenis voor de gelovigen, maar het is ook de langste officiële feestdag hier in Turkije.

In het Turks wordt deze feestdag “Kurban Bayramı” genoemd, wat zich laat vertalen als het Offerfeest. Deze feestdag staat in het teken van liefdadigheid, familiebezoek, feestmaaltijden en het geven van geschenken.

Het Offerfeest is een vierdaagse feestdag, waardoor het de langste viering van het jaar is als je de weekenden en extra vrije tijd die de overheid biedt meetelt. Dit jaar kan het voor velen wel negen dagen duren, vanaf zaterdag.

De religieuze data van de bayram zijn als volgt: Dinsdag 27 juni zal de “arife” zijn, wat verwijst naar de dag voor een religieuze feestdag.

In de praktijk betekent dit dat bedrijven op de “arife” tot halverwege de dag open blijven. Woensdag 28 juni is de eerste dag van de bayram, donderdag 29 juni de tweede, vrijdag 30 juni de derde en zaterdag 1 juli is de laatste en vierde dag, volgens de gebruikelijke religieuze kalender.

Wat echter verwarrend kan zijn voor buitenlandse bezoekers, is dat niet alleen de data van islamitische religieuze feestdagen elk jaar veranderen, met een variatie van ongeveer 12 dagen omdat de conceptie ervan gebaseerd is op de maankalender.

Omdat het Offerfeest dit jaar aan het begin van de zomer valt, is onlangs besloten om de data te verlengen zodat ze aansluiten op zowel dit als het volgende weekend, wat voor sommigen een kolossale vakantie van negen dagen betekent.

Wat moet je erover weten?

Een van de meest voorkomende gewoonten rond deze feestdag is dat mensen hun familie bezoeken, wat ook kan betekenen dat ze terugkeren naar hun thuisland in het land of dat ze van de gelegenheid gebruikmaken om van hun zomervakantie te genieten.

Dus als je de prijzen op het web bekijkt of een reis naar Turkije plant, weet dan dat de prijzen die voor deze week worden getoond geen weerspiegeling zijn van de kosten van accommodatie als geheel.

Met andere woorden, deze week zal het extra moeilijk zijn om accommodatie te vinden omdat veel accommodatie al volgeboekt is, maar het zal ook veel duurder zijn dan normaal.

Hoewel het nu misschien al te laat is om vooruit te plannen voor volgend jaar, zal het Offerfeest in 2024 plaatsvinden van zondag 16 juni tot woensdag 19 juni.

Gevaarlijk

Het belangrijkste feit waar je je bewust van moet zijn, is dat het grootste deel van het land op de weg zal zijn: rijden kan in deze periode gevaarlijk zijn.

Wees dus voorzichtig en rij veilig. Zorg ervoor dat je het hoofd koel houdt, want voor velen is dit de meest verwachte tijd van het jaar en ze willen hun bestemming zo snel mogelijk bereiken.

Bron: Hürriyet