In een nieuwe zet voor de verkiezingen van 14 mei heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan aangekondigd dat het minimumloon in juli voor de tweede keer dit jaar zal stijgen.

Een werknemer met een minimumloon verdient momenteel 8.506 lira (407 euro).

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft op 29 maart aangekondigd dat het minimumloon in juli voor de tweede keer dit jaar zal stijgen.

Op de vraag of het minimumloon zal worden verhoogd, zei Erdoğan “dat het in juli zal gebeuren” na de vergadering van de parlementaire fractie van de AKP.

Turkije heeft het minimumloon in de eerste maand van 2023 met ongeveer 54,66% verhoogd tot 8.506 lira (407 euro).

In juli 2022 steeg het minimumloon voor de tweede keer met 30 procent vanwege de hoge inflatie.

Tijdens de parlementaire fractievergadering van de AKP kondigde Erdoğan ook aan dat de elektriciteitsprijzen voor alle gebruikers met 15 procent en de gasprijzen voor industrieel verbruik in april met 25 procent zullen worden verlaagd.

Bovendien verklaarde Erdoğan dat hij nieuwe namen tot minister zal benoemen mocht hij opnieuw aan de macht komen.

De huidige ministers zullen naar verwachting plaatsvervangers worden van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

De stappen komen voor de historische verkiezingen die Turkije te wachten staan ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de stichting van de republiek. Turkije houdt op 14 mei parlements- en presidentsverkiezingen.

Erdoğan en zijn AKP zien een aanhoudende economische onrust en een verenigde oppositie als grote uitdagers voor de verkiezingen.

Inflatie van 55%

Het Turks Statistisch Instituut (TÜİK), dat door de regering wordt geleid, meldde in februari een jaarlijkse inflatie van 55,18 procent, terwijl de onafhankelijke inflatiegroep ENAG het cijfer op 126,91 procent schatte.

Het onorthodoxe beleid van de regering om de rente te verlagen in het licht van de prijsstijgingen deed de inflatie oplopen en deed de Turkse lira naar een laagterecord dalen.

Bron: Turkse media