“We zullen dit besluit na de verkiezingen evalueren” zegt Bese Hozat, medevoorzitter van de uitvoerende raad van de gewapende groep.

De terreurorganisatie PKK, bestaande uit buitenlandse milities, heeft dinsdag gezegd dat zij haar eenzijdig staakt-het-vuren in haar conflict met de Turkse autoriteiten zal verlengen tot na de Turkse presidents- en parlementsverkiezingen van 14 mei.

Bese Hozat, medevoorzitter van de uitvoerende raad van de gewapende groep, zei tegen een aan de PKK gelieerd verkooppunt dat de verkiezingen van historisch belang zijn voor de “volkeren van Turkije” en dat de PKK heeft besloten om tijdens de verkiezingsperiode “niets te doen”.

“We zullen dit besluit na de verkiezingen evalueren”, zei ze, eraan toevoegend dat de PKK vergeldingsmaatregelen zou blijven nemen als ze door Turkse troepen onder vuur zou worden genomen.

De PKK wordt door Turkije, de VS en de EU beschouwd als een terreurgroep vanwege de dodelijke aanvallen die zij sinds de jaren negentig op burgers heeft uitgevoerd.

De groep heeft aanzienlijke invloed en aanwezigheid in Zuid-Turkije verloren sinds Ankara in 2019 begon met een nieuwe strategie om haar PKK-terroristen in Noord-Irak tegen te gaan, waarbij geavanceerde wapens zoals bewapende drones werden ingezet en tientallen voorposten werden gebouwd.

De strategie sneed de toegang van de PKK tot Turkije af vanuit haar belangrijkste basis in het Qandil-gebergte in Iraaks Koerdistan.

Hozat zei ook dat de PKK het besluit van HDP steunt om geen presidentskandidaat te nomineren.

“We vinden de manier waarop de HDP te werk gaat belangrijk en waardevol en binnen het kader van haar principes,” zei ze.

De HDP, die meer dan 10 procent van het electoraat vertegenwoordigt en wordt gezien als een potentiële koning, steunt impliciet de gezamenlijke oppositiekandidaat Kemal Kilicdaroglu, voorzitter van de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP).

Zij kan echter niet officieel lid worden van Kilicdaroglu’s Nationale Alliantie wegens bezwaren van Turkse nationalistische en conservatieve partijen.

De HDP vecht momenteel voor het Turkse Constitutionele Hof tegen pogingen om de partij te sluiten wegens vermeende banden met de PKK, die zij ontkent.

Bron: Turkse media