Een rechtbank in Turkije heeft een vrouw bevolen om een maand lang dagelijks Turkse vlaggen te delen op haar sociale media-accounts nadat ze veroordeeld werd voor het maken van terroristische propaganda. Bekijk hier de beelden.

Een rechtbank in de oostelijke stad Erzurum in Turkije heeft Rusen Firat bevolen om een maand lang dagelijks Turkse vlaggen te delen op haar sociale media-accounts.

Firat werd in 2015 en 2016 veroordeeld voor het maken van terroristische propaganda in haar posts op sociale media en kreeg een proeftijd opgelegd waarbij ze drie keer per week naar het politiebureau moest komen.

“[Er werd besloten dat] de verdachte tijdens de proeftijd elke dag de Turkse vlag op haar sociale media-accounts moest delen, en als ze dat niet deed, zou het arrestatieproces opnieuw worden bekeken omdat ze het tijdens de proeftijd heeft overtreden,” stond in de uitspraak van de rechtbank.

Op de berichten die als terroristische propaganda werden beschouwd, stonden de vlaggen van de Koerdische regionale regering van Irak en een flyer van Abdullah Öcalan, terreurleider van de verboden PKK.

“We gingen naar Irak en namen foto’s… We namen foto’s met Koerdische vlaggen,” zei ze tijdens haar proces.

Toen de rechter vroeg of ze ooit foto’s van de Turkse vlag had genomen, antwoordde ze: “Ik heb nog nooit een foto met een Turkse vlag genomen.”

Na dit antwoord beval de rechter haar om een maand lang elke dag Turkse vlaggen te delen op haar Facebook, X en Instagram social media accounts.

Firat’s zus, Halime Firat, vertelde de media dat de politie haar ook belde en waarschuwde dat ze Turkse vlaggen moest delen, anders zou ze naar de gevangenis gaan.

Na de waarschuwing begon Firat Turkse vlaggen te delen op haar social media accounts, om gevangenisstraf te voorkomen.

“Deze beslissing is willekeurig en niet legaal. We hebben geen problemen met de vlag. We zullen in beroep gaan bij de nodige autoriteiten via onze advocaten,” zei Halime Firat.

Firat is naar verluidt een achterkleinkind van Sjeik Said, een terreurleider die in 1925 een opstand tegen de Turkse regering leidde.

Bron: Turkse media