Het Turkse Directoraat voor Religieuze Zaken heeft op 29 december het vieren van Nieuwjaar, het versieren van kerstbomen en het hebben van kerstmannenfiguren en -pakken tijdens de laatste vrijdagpreek (“hutbe”) van het jaar afgekeurd. 

Het invloedrijke en machtige Turkse Ministerie voor Religieuze Zaken Diyanet keurde op 29 december het vieren van het nieuwe jaar af, zoals het versieren van kerstbomen en het hebben van kerstmannen en kerstpakken.

Diyanet beschreef het vieren van Nieuwjaar als “ongepast” in de laatste vrijdagpreek (“hutbe”).

De preek met de titel “Een leven van introspectie leiden” stelde dat nieuwjaarsvieringen “geen plaats hebben in onze religie en cultuur.”

Het waarschuwde ook tegen bepaalde handelingen die verboden zijn in de Islam (“haram”) zoals alcohol, gokken en kansspelen en loterijen in naam van nieuwjaarsvieringen.

De Nationale Loterij van Turkije organiseert regelmatig een nieuwjaarsloterij en heeft meer dan 2 miljard Turkse Lira (77 miljoen dollar) uitgetrokken voor de trekking van 2024.

Controversiëler

Nieuwjaarsvieringen in Turkije zijn de afgelopen jaren controversiëler geworden.

Het ministerie van Onderwijs dringt aan op vieringen die passen bij “traditie en gewoonten” en gouverneurs trekken decoratievergunningen in.

De spanningen liepen eerder op in een staatsuniversiteit in Istanbul toen studenten de nieuwjaarsboom wilden bewaken nadat onbekenden deze hadden vernield.

Bron: Turkse media