Turkse imam voor onderzoek omdat hij opriep tot geweld tegen artsen

Het Turkse Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet) heeft een onderzoek ingesteld naar een imam in Konya omdat hij eerder in de week opriep tot geweld tegen artsen tijdens een staking in de gezondheidszorg.

“Artsen zeggen dat ze vandaag staken. Zou u hem niet doden? Zou je hem niet in elkaar slaan?”, zei de imam tijdens de vrijdagpreek, in de nasleep van een cardioloog die tijdens zijn dienst werd doodgeschoten.

De imam in kwestie maakte “ongepaste opmerkingen” tijdens zijn dienst, aldus de Diyanet in een verklaring, waarin hij hem veroordeelde.

Een inspecteur is al naar Konya gestuurd om het onderzoek uit te voeren, aldus de religieuze instantie.

De Turkse Medische Bond (TTB) zei dat de uitlatingen van de imam “aanzetten tot geweld, moord en zelfs massamoorden” en riep de Diyanet en de rechtbanken op actie te ondernemen.

Artsen en zorgpersoneel in het land zijn in de aanloop naar de feestdagen twee dagen in staking gegaan om te protesteren tegen hun verslechterende arbeidsomstandigheden en het geweld waarmee ze te maken krijgen, vooral op de eerste hulp.

Cardioloog Ekrem Karakaya werd woensdag in een ziekenhuis in Konya vermoord door een man die hem de schuld gaf van de dood van zijn zieke familielid. De moordenaar beroofde zich later van het leven.

In 2021 waren er 190 gewelddaden tegen gezondheidswerkers, gericht tegen 361 leden van de medische gemeenschap, een stijging van 62 procent van de geregistreerde incidenten in vergelijking met het voorgaande jaar.

Bron: Turkse media