De Zweedse premier Magdalena Andersson heeft op 7 juli een groep linkse parlementsleden veroordeeld die poseerden met vlaggen van de terreurorganisatie PKK.

Nu het kandidaat-lidmaatschap van het land te maken krijgt met Turkse druk over dergelijke groepen.

De NAVO heeft dinsdag het startschot gegeven voor de toetredingsprocedures van Zweden en Finland nadat een akkoord was bereikt met Turkije, dat de toetreding van de Noordse landen had geblokkeerd.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan had deze landen ervan beschuldigd toevluchtsoorden te zijn voor PKK- en FETÖ-terroristen.

Dinsdag werden op sociale media beelden verspreid waarop parlementsleden van de Linkse Partij, die gekant was tegen het besluit van Zweden om het NAVO-lidmaatschap aan te vragen, poseerden met vlaggen van de terreurorganisatie PKK en van haar Syrische uitloper YPG.

De beelden werden genomen tijdens een jaarlijkse politieke bijeenkomst op het eiland Gotland.

Terreurorganisatie

“De PKK is een aangewezen terreurorganisatie, niet alleen in Zweden, maar in de EU, en poseren met dergelijke vlaggen is uiterst ongepast,” vertelde Andersson aan persbureau TT.

De Zweedse linkse partij maakt geen deel uit van de regering, maar helpt het sociaaldemocratische kabinet van Andersson overeind te houden.

Na de Russische invasie in Oekraïne hebben Zweden en Finland decennia van militaire ongebondenheid omgedraaid door half mei het NAVO-lidmaatschap aan te vragen.

Hoewel Turkije heeft ingestemd met de formele uitnodiging aan Zweden om toe te treden, moet het toetredingsverzoek nog worden geratificeerd door alle 30 NAVO-leden.

Erdoğan heeft gewaarschuwd dat zijn land Zweden en Finland nog steeds kan blokkeren als zij de overeenkomst met Ankara niet uitvoeren.

Turkije heeft ook gezegd dat het de uitlevering wil van 12 verdachten uit Finland en 21 uit Zweden.

Bron: Hürriyet