Turkije’s stappen om morele waarden bij studenten te promoten, het aantal islamitische lessen te verhogen en gebedsruimtes in scholen te openen, wakkeren de bezorgdheid van seculiere Turken in het land aan.

De maatregelen, die onlangs zijn ingevoerd, hebben de spanningen aangewakkerd over een onderwerp dat al erg beladen is.

Gedurende twee decennia aan de macht hebben president Tayyip Erdogan en zijn AK-partij Turkije hervormd volgens zijn conservatieve overtuigingen en veel islamitische “Imam Hatip” scholen geopend in lijn met zijn doel om een “vrome generatie” te creëren.

Seculiere oppositiepartijen, vakbonden en veel ouders zeggen dat de islam nu de scholen in het algemeen binnendringt.

“De AK Partij regering heeft Turkije echt achteruit gehaald,” zei Duzgun Ugur, 65 jaar. Hij stond onder een standbeeld van Ataturk die kinderen het Latijnse schrift aanleert, dat het Perzisch-Arabische schrift dat het Ottomaanse Rijk gebruikte verving als onderdeel van zijn moderniserende en seculariserende hervormingen bijna een eeuw geleden.

“We willen dat de verplichte godsdienstlessen worden afgeschaft,” zei Ugur.

“Het zou aan ons moeten zijn om kinderen thuis religieuze lessen te geven en ze op te voeden zoals wij dat willen: seculier, democratisch en vrij,” aldus Ugur.

De bijeenkomst werd gehouden door groepen die alevieten vertegenwoordigen, aanhangers van een islamitische traditie die afwijkt van het geloof van de soennitische meerderheid.

Ze maken zo’n 15-20% uit van de 85 miljoen inwoners van Turkije en velen van hen staan wantrouwend tegenover de doelstellingen van de AKP.

“Van 450 naar 1.700 Imam Hatip scholen”

Het aantal Imam Hatip scholen, opgericht om islamitische predikers op te leiden, is gestegen van 450 in 2002, toen de AKP voor het eerst aan de macht kwam, tot ongeveer 1.700.

Het aantal studenten is verzesvoudigd. Hun leerlingenaantal is verzesvoudigd tot meer dan een half miljoen.

Erdogan zelf erkende de politieke verdeeldheid van de kwestie in een toespraak vorig jaar, toen hij een klein kind in het publiek begroette en hem beschreef als deel van “de vrome generatie”.

Hij voegde eraan toe: “Deze CHP dampt en wordt gek als ik de vrome generatie zeg.”

Bron: Turkse media