De belangrijkste oppositieleider van de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, heeft gezworen de alcoholaccijnzen te verlagen als hij aan de macht komt.

Hij suggereert dat de verhoging van de belastingen door de regering is veranderd in een ingreep in de levensstijl.

“Verhogingen van de alcoholaccijnzen zijn intimidatie en wreedheid. De staat kan een bepaalde levenswijze niet belegeren, lastigvallen of verstoren. De staat beschermt elke manier van leven,” zei Kılıçdaroğlu laat op 8 januari op Twitter.

Met de jaarlijkse verhoging van de speciale verbruiksbelastingen zijn ook de prijzen van alcoholische dranken onlangs gestegen. Kılıçdaroğlu beschreef deze verhoging als een poging van de regering om in te grijpen in levensstijlen.

Kılıçdaroğlu beloofde dit probleem na de verkiezingen op te lossen: “Dit is een van de belangrijke kwesties die we zes maanden na de verkiezingen zullen oplossen door de belastingen te hervormen.”

Verkiezingen

Turkije gaat in het voorjaar van 2023 naar de presidents- en parlementsverkiezingen en Kılıçdaroğlu wordt gezien als de potentiële presidentskandidaat van de oppositiealliantie tegen zittend president Recep Tayyip Erdoğan.

Ondertussen heeft Kılıçdaroğlu in een toespraak tijdens een ceremonie van de gemeente Esenyurt in Istanbul opnieuw zijn steun uitgesproken voor burgemeester Ekrem İmamoğlu van Istanbul, die zijn baan dreigt te verliezen vanwege een lopende rechtszaak.

Kılıçdaroğlu beschuldigde de regering ervan haar invloed op justitie te gebruiken en te proberen İmamoğlu te ontslaan, en zei dat de CHP zoiets nooit zou toestaan.

“İmamoğlu zal zijn verantwoording afleggen aan de 16 miljoen inwoners van Istanbul. Degene die gekozen is moet zijn of haar post via verkiezingen verlaten. Ze weten dat onze burgemeester bij de volgende [burgemeester]verkiezingen nog meer stemmen zal vergaren.”

İmamoğlu werd medio 2019 gekozen als de gezamenlijke kandidaat van de CHP en de İYİ (Goede) Partij.

Bron: Hurriyet