Turkije, dat maandenlang het NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland heeft geblokkeerd, heeft een aantal eisen gesteld die Zweden niet kan aanvaarden, zei de Zweedse premier op 8 januari.

“Turkije heeft bevestigd dat we hebben gedaan wat we zeiden dat we zouden doen, maar het zegt ook dat het dingen wil die we niet kunnen, die we niet willen, geven”, zei Ulf Kristersson tijdens een veiligheidsconferentie die ook werd bijgewoond door NAVO-chef Jens Stoltenberg.

“We zijn ervan overtuigd dat Turkije een besluit zal nemen, we weten alleen niet wanneer,” zei hij, eraan toevoegend dat het zal afhangen van de interne politiek in Turkije en van “het vermogen van Zweden om zijn ernst te tonen.”

Zweden en Finland braken met tientallen jaren van militaire ongebondenheid en verzochten om toetreding tot het door de VS geleide defensieverbond als reactie op de Russische invasie van Oekraïne in februari.

Maar Turkije heeft geweigerd hun verzoek goed te keuren zolang de twee landen geen maatregelen nemen tegen terrorisme, waaronder PKK en FETÖ.

De Finse minister van Buitenlandse Zaken zei dat het land tegelijk met zijn buurland tot de NAVO zou toetreden.

“Finland heeft niet zo’n haast om toe te treden tot de NAVO dat we niet kunnen wachten tot Zweden groen licht krijgt,” zei Pekka Haavisto tegen verslaggevers op de conferentie van zondag.

Beide landen

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg zei dat hij verwacht dat beide landen al dit jaar tot het militaire bondgenootschap kunnen toetreden, maar gaf toe dat de beslissing afhangt van het Turkse en Hongaarse parlement.

Van de 30 NAVO-leden moeten alleen Hongarije en Turkije nog groen licht geven voor de twee Noordse aanvragen.

Maar de Hongaarse premier Viktor Orban heeft gezegd dat het parlement binnenkort zowel het toetredingsverzoek van Finland als dat van Zweden zal goedkeuren.

“Ik verwacht (dat de toetreding in 2023 zal plaatsvinden), maar ik kan de exacte datum niet garanderen, omdat het natuurlijk een soevereine beslissing is van het Turkse en Hongaarse parlement, die de overeenkomst nog niet hebben geratificeerd”, zei Stoltenberg in een interview met AFP.

Finland en Zweden “zijn duidelijk gecommitteerd aan een langdurige samenwerking met Turkije” en “de tijd is gekomen om het toetredingsproces af te ronden en het toetredingsprotocol te bekrachtigen”, voegde hij eraan toe.

Bron: Hürriyet