Foto: Zehra Gunes, die in 2018 lid werd van het Turkse nationale volleybalteam, speelt ook voor club Vakıfbank. In 2017 won ze met het Turkse vrouwen U23 team de titel op het FIVB Volleybal Women's U23 World Championship in Slovenië.

De regeringsgezinde krant Yeni Akit had het gemunt op Ebrar Karakurt van het nationale volleybalteam door haar “onze nationale schande” te noemen na het succes van het team in de FIVB Volleyball Women’s Nations League van 2023.

De krant beschouwde de sterspeelster van het team Karakurt als een “homoseksuele afwijking”.

De regeringsgezinde krant Yeni Akit publiceerde op 17 juli een nieuwsartikel met de titel “Een kampioensboodschap van onze nationale schande Ebrar Karakurt!” met als doelwit speelster Karakurt van het Turkse vrouwenvolleybalteam vanwege haar seksuele geaardheid.

Het nationale vrouwenvolleybalteam versloeg China met 3-1 in de finale van de FIVB Nations League en won het kampioenschap voor de eerste keer in de geschiedenis van de organisatie.

Karakurt was een van de sterspeelsters tijdens de kampioenswedstrijd van haar team.

Karakurt, die vaak het doelwit is geweest vanwege haar seksuele geaardheid, citeerde dichter İsmet Özel in haar post na het kampioenschap:

“Om mijn nek hangen juwelen gemaakt van de schaamte van degenen die mij een oordeel opleggen, de gouden medaille.”

Na haar bericht publiceerde Yeni Akit een “nieuwsartikel” dat als volgt luidde: “Een bericht over het kampioenschap kwam van Ebrar Karakurt, een van de beschamende namen van het nationale team vanwege haar levensstijl die ingaat tegen de waarden van de Turkse samenleving.”

In een haatwoord dat vaak voorkomt in de artikelen van de krant, bestempelde de redactie Karakurt ook als een “homoseksuele afwijking die een perverse levensstijl oplegt”.

Reactie op Instagram

Naar aanleiding van het artikel deelde Karakurt een verhaal op haar Instagram-account en zei: “Zelfs als ik in een vliegtuig slaap, maak ik iemand boos… Is mijn grootsheid een grap?”

Karakurt is al vaker het doelwit geweest van anti-LGBTI+ aanvallen vanwege haar posts op sociale media.

Ze ontving veel steunbetuigingen, onder andere van zijn teamgenoten en veel bekende figuren.

Er moet worden vermeld dat Karakurt tot nu toe nog geen publieke verklaring heeft afgelegd over zijn seksuele identiteit.

Het dagblad Yeni Akit staat vaak in het middelpunt van publieke controverses als gevolg van hun radicale houding tegenover veel publieke (seculiere) figuren.

Bron: Turkse media