Foto: Erdogan en Saudische kroonprins Mohammed bin Salman

President Tayyip Erdogan is maandag in Saudi-Arabië aangekomen met “hoge verwachtingen” voor investeringen en financiën nu Turkije probeert de begrotingsproblemen, de inflatie en de verzwakkende munt aan te pakken.

De Saoedische staatstelevisie al-Ekhbariya toonde verschillende Saoedische functionarissen die Erdogan verwelkomden toen hij aankwam op een Saoedisch-Turks zakenforum in de Rode Zee-stad Jeddah.

Erdogan ontmoette de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke heerser van het koninkrijk, maandagavond laat, meldde het door de staat gerunde Saudische Persagentschap.

Investeringen en financiering uit de Golf hebben geholpen om de druk op de Turkse economie en harde valuta buffer te verlichten sinds 2021, toen Ankara een diplomatieke inspanning lanceerde om de banden met Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten te herstellen.

“Dit bezoek heeft twee hoofdonderwerpen: investeringen en een financiële dimensie. We hebben hoge verwachtingen van beide,” vertelde Erdogan een persconferentie op een luchthaven in Istanbul voordat hij vertrok.

Twee hooggeplaatste Turkse functionarissen hebben eerder gezegd dat Turkije verwacht dat de Golfstaten als gevolg van Erdogans reis naar de regio directe investeringen zullen doen van in eerste instantie ongeveer 10 miljard dollar in binnenlandse activa.

3,3 miljard dollar

De minister van Investeringen van Saoedi-Arabië, Khalid bin Abdulaziz al-Falih, prees de investeringen van de Turkse particuliere sector en merkte op dat ze streven naar een investering van 3,3 miljard dollar tegen die datum in het kader van de 2030-doelstellingen.

Vorige maand reisden de Turkse vicepresident Cevdet Yilmaz en minister van Financiën Mehmet Simsek naar de VAE om “economische samenwerkingsmogelijkheden” te bespreken met hun tegenhangers, en ze hadden een ontmoeting met president Sjeik Mohammed bin Zayed al-Nahyan, aldus Ankara.

Erdogan benoemde Yilmaz en Simsek na de verkiezingen deels om een ommekeer te bewerkstelligen na jaren van onorthodox economisch beleid waardoor de inflatie de pan uit rees en de netto buitenlandse reserves in mei een laagterecord bereikten.

Als onderdeel van de ommezwaai verhoogde de centrale bank de rente vorige maand met 650 basispunten.

Het begrotingstekort van Turkije steeg in juni naar 219,6 miljard lira (8,37 miljard dollar), zeven keer het tekort van een jaar eerder, zo bleek maandag uit gegevens.

De inflatie op jaarbasis bedroeg in juni bijna 40%, terwijl de lira dit jaar bijna 29% in waarde is gedaald.

Bron: Turkse media