Als je op zoek bent naar een last-minute deal naar Turkije, spreekt het voor zich dat wachten de beste manier is om te besparen.

De data-experts van Skyscanner hebben de gegevens van miljoenen vluchten en reisaanbieders uitgeplozen om de beste mogelijkheden voor deze zomer te vinden.

Uit het onderzoek blijkt dat de week van 19 augustus de beste en goedkoopste week is voor Nederlandse gezinnen om te reizen en de week van 22 juli de duurste.

Maakt de reisdag voor jou niet uit? Reis dan op woensdag! Luchthavens zijn dan minder druk en je kunt veel geld besparen door niet in het weekend in het vliegtuig te stappen.

Reizen vanuit Schiphol en Eindhoven is aantrekkelijk omdat het dichtbij is, maar qua geld kan het behoorlijk schelen als je kijkt naar vluchten die vertrekken vanaf een Belgische of Duitse luchthaven (Keulen of Düsseldorf). Dat kan zo tot 100 euro schelen.

Honderden euro’s besparen

Velen van ons boeken hun zomervakantie het liefst zo ver mogelijk van tevoren, maar het zou je wel eens duurder kunnen uitkomen.

Dat komt omdat sommige van de beste vakantieaanbiedingen komen in de vorm van last minute boekingen, waar men honderden euro’s kan besparen.

Grote reisaanbieders geven vaak royale kortingen op last-minute vakanties en vluchten wanneer ze worstelen om voldoende plaatsen te verkopen. Maar er zijn ook andere manieren om te besparen.

Hoewel het moeilijk is om de exacte dag te bepalen waarop last-minute vakanties waarschijnlijk goedkoper zijn, gaan de aanbiedingen meestal acht tot zes weken voor vertrek de deur uit – en worden ze vaak goedkoper in de laatste paar weken voor de vakantie.

Hoe later je wacht, hoe flexibeler je moet zijn over waar je naartoe vliegt en wanneer je vakantie plaatsvindt.

Als je echter tot op het laatste moment wacht, kan een vakantie steeds goedkoper worden omdat de aanbieders steeds gretiger worden om iets te verkopen.

Wanneer is vliegen het goedkoopst?

Hoewel midweek vaak wordt gezien als de goedkoopste tijd om te vliegen, is deze trend volgens Skyscanner aan het veranderen. Volgens hun ‘recentste’ onderzoek is de goedkoopste tijd om te vliegen meestal op vrijdag.

Last-minute deals zijn meestal snel geregeld en kunnen op elke dag opduiken, dus hoe flexibeler je bent, hoe groter de kans dat je een geweldige deal vindt.

Hoe u extra kosten op uw last minute vakantie kunt vermijden

Zelfs als u erin geslaagd bent om een goedkope deal te sluiten voor uw last-minute vakantie, kunnen onverwachte kosten op de luchthaven u boven uw budget doen uitkomen als u niet voorbereid bent.

De meeste luchtvaartmaatschappijen en aanbieders van pakketreizen laten u precies weten wat bij uw ticket is inbegrepen, maar er zijn bepaalde elementen die extra kosten met zich mee kunnen brengen.

Vermijd toeslagen voor overbagage

Iets waar vakantiegangers vaak over klagen, zijn de kosten voor overtollige bagage. Hoeveel bagage je mag meenemen hangt af van de regels van de luchtvaartmaatschappij van je keuze.

Bij luchtvaartmaatschappijen die naar nabije bestemmingen vliegen, variëren de regels voor handbagage en moet je voor ruimbagage meestal extra betalen.

Naast het controleren van je toegestane bagage, moet je er ook voor zorgen dat je bagage het gewicht of de afmetingen niet overschrijdt, want dit kan leiden tot hoge kosten op de luchthaven.

Bespaar op stoelkeuze

Als je met het gezin op reis gaat en hoopt dat je bij elkaar kunt zitten, kan het zijn dat je extra moet betalen om de stoelen te krijgen die je wilt.

Zelfs als je luchtvaartmaatschappij de optie voor betaalde stoelselectie heeft, zullen luchtvaartmaatschappijen in veel gevallen, zolang er beschikbaarheid is, groepen bij elkaar plaatsen. De enige grote uitzondering op deze regel is voor wie met Ryanair reist. Passagiers moeten vaak betalen om bij elkaar te kunnen zitten.

Voordat je op reis gaat, kun je je het beste inlezen in de regels voor stoelreservering van je luchtvaartmaatschappij om te beslissen of het de moeite waard is om te betalen voor stoelselectie, of dat je het risico wilt nemen en wat geld wilt besparen.

Bron: Britse media