Foto: Een toeriste geniet van het uitzicht in de populaire vakantieoord Antalya. De zuidelijke provincie Antalya, bijgenaamd "de toeristenmagneet van Turkije", wordt door velen beschouwd als een van de beste toeristische bestemmingen ter wereld.

Tussen 1 januari en 18 juli zijn er meer dan 7 miljoen buitenlandse toeristen per vliegtuig aangekomen in Antalya, een stijging van 24 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Van 1 juli tot 18 juli steeg het aantal buitenlandse toeristen in de populaire vakantiebestemming aan de Middellandse Zee met 10 procent ten opzichte van een jaar geleden tot 1,5 miljoen, volgens gegevens van het provinciale directoraat voor cultuur en toerisme.

In de periode 1 juli – 18 juli vier jaar geleden ontving Antalya 1,49 miljoen buitenlandse bezoekers.

Turkije wil dit jaar 60 miljoen buitenlandse toeristen aantrekken en 56 miljard dollar aan inkomsten uit toerisme genereren.

Verhogingen

Verschillende grootstedelijke gemeenten in Turkije, waaronder Antalya, hebben onlangs verhogingen van de tarieven voor het openbaar vervoer bekendgemaakt.

Het gemeentebestuur van Antalya besloot de tarieven voor het openbaar vervoer met gemiddeld 56% te verhogen tijdens de vergadering.

Bus- en taxiprijzen

In overeenstemming met de beslissing die werd genomen tijdens de vergadering die werd bijgewoond door vertegenwoordigers van vele instellingen en organisaties, zal de instapkaart voor openbare voertuigen, die momenteel TL 9,60 (32 eurocent) is, stijgen naar TL 15 (50 eurocent) voor het volledige ticket, terwijl het tarief voor studenten respectievelijk zal stijgen van TL 4 (13 eurocent) naar TL 6,50 (22 eurocent).

De gemeente kondigde echter geen verhoging van de taxitarieven aan, die vorige maand in totaal met 25% stegen.

Luchtvaartmaatschappijen

Naast de tariefverhogingen voor het vervoer over land, hebben Turkse luchtvaartmaatschappijen ook ingestemd met een verhoging van het ticketprijsplafond.

Volgens een woensdag gepubliceerd rapport van het dagblad Yeni Şafak werd met de verordening het maximumtarief voor binnenlandse vliegtickets herzien met een verhoging van ongeveer 43%.

In dit verband begonnen de maatschappijen tickets te verkopen vanaf TL 1.650 (55 euro) voor binnenlandse vluchten.

Reizigers worden over het algemeen geconfronteerd met exorbitante prijzen in de zomer en tijdens vakanties als de hoge vraag de prijzen opdrijft.

Door de wereldwijde onrust in de energieprijzen als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne, de afhankelijkheid van energie en de volatiliteit van de wisselkoers, wordt Turkije nog meer getroffen door de wereldwijde prijzen.

Vastgoed

De gemiddelde verkoopprijs van een huis in Turkije steeg in juni naar 2,54 miljoen Turkse lira (68.232 euro), volgens gegevens van Endeksa, dat gegevens over de vastgoedmarkt verzamelt.

De huizenprijzen stegen met 110 procent j-o-j tot 19.653 lira/vierkante meter. In mei was de gemiddelde verkoopprijs 2,45 miljoen lira (65.814 euro).

In de mediterrane provincie Antalya is de gemiddelde prijs van een huis met 123 procent gestegen. In de mediterrane provincie Antalya, waar buitenlanders zeer actief zijn op de lokale vastgoedmarkt, sprong de gemiddelde huizenprijs vanaf juni 2022 met 103 procent omhoog naar 3,42 miljoen lira (91.872 euro).

Vorige maand werden 4.503 woningen verkocht in Antalya, waarvan 22 procent aan buitenlanders.

Bron: Antalya