Derya Yanık, de Turkse minister van Gezinszaken en Sociale Diensten, heeft verklaard dat “ongeveer 70-75 procent van de oorzaken van het geweld tegen vrouwen alcoholisme is”.

De Turkse minister van Familie en Sociale Diensten Derya Yanık noemde op 25 januari alcohol de belangrijkste oorzaak van geweld tegen vrouwen.

“Ongeveer 70-75 procent van de oorzaken van het geweld tegen vrouwen is alcoholisme”, zei Yanık tijdens een persconferentie in de hoofdstad Ankara, volgens berichtgeving van ANKA News Agency.

“We hebben geen zwakke punten wat betreft de wettelijke voorschriften, maar we hebben soms problemen met de uitvoering ervan. Misschien wordt dit probleem veroorzaakt door de instellingen en organisaties, maar meestal door maatschappelijke reacties. Ik zal u iets heel eenvoudigs vertellen, bijvoorbeeld alcohol.

“Ongeveer 70-75 procent van de oorzaken van geweld tegen vrouwen is alcoholisme,” verklaarde ze.

Turkije heeft de afgelopen jaren stappen ondernomen om de bescherming van vrouwen te verminderen. In juli 2021 trok het land zich formeel terug uit het Verdrag van Istanbul (het Verdrag van de Raad van Europa ter voorkoming en bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld), een stap die volgens belangenorganisaties een grote tegenslag was voor vrouwen in het land. Turkije was het eerste land dat het verdrag in 2011 ondertekende.

In de eerste zes maanden van 2022 werden ongeveer 334 vrouwen vermoord door mannen, volgens het We Will Stop Femicides Platform.

Aan de andere kant zei Yanık dat ze homoseksualiteit niet kunnen “normaliseren”.

“Homoseksuelen zijn ook onze burgers. Hun rechten beschermen is iets anders. Het is de verantwoordelijkheid van de staat en de staat kan hierover geen compromissen sluiten.”

“Maar aan de andere kant kunnen we (de overheid) homoseksualiteit niet normaliseren of accepteren in de publieke sfeer,” voegde ze eraan toe.

Bron: Turkse media