President Recep Tayyip Erdoğan zwaait terwijl het Turkse boorschip Fatih vertrekt naar de Zwarte Zee tijdens een ceremonie in Istanbul

Turkije heeft een contract gesloten met Oman om jaarlijks 1,4 miljard kubieke meter aardgas te leveren voor een periode van tien jaar. De leveringen zouden van start gaan vanaf 2026.

Turkije heeft een aardgasaankoopovereenkomst met Oman ondertekend voor de aankoop van 1,4 miljard kubieke meter gas per jaar gedurende 10 jaar, aldus de Turkse minister van Energie, Fatih Donmez, meldt Reuters.

Volgens het rapport zei minister Donmez dat een delegatie van het Turkse staatsenergiebedrijf BOTAS in Oman was voor de overeenkomst.

“We zullen jaarlijks 1,4 miljard kubieke meter gas afnemen en onze overeenkomst geldt voor 10 jaar,” voegde Fatih Donmez eraan toe.

Vraag naar aardgas

De economische relance na de coronapandemie en de Russische invasie van Oekraïne creëerden een schokgolf op de energiemarkten waardoor er een wereldwijde vraag is naar aardgas.

Turkije slaagt er nu in om een groot contract af te sluiten met Oman, een belangrijke gasleverancier, wat mogelijk gevolgen kan hebben voor de Europese energiemarkt.

De Turkse minister voor energie Fatih Donmez gaf te kennen dat het Turkse staatsenergiebedrijf BOTAS het akkoord in Oman had afgesloten, zo citeert het persagentschap Anadolu Agency.

Zo nodig kan het akkoord na de afgesproken tien jaar verlengd worden.

Aardgastop

Turkije zal op 14 en 15 februari in Istanbul een aardgastop houden om gasleveranciers en Europese verbruikerslanden samen te brengen, zei de Turkse minister van Energie Fatih Donmez op maandag.

“We zullen leverancierslanden uit het Midden-Oosten, het Middellandse Zeegebied, de Kaspische Zee en Midden-Azië samenbrengen met consumentenlanden uit Europa”, zei Donmez.

Turkije, dat weinig olie en gas heeft, is voor zijn gas sterk afhankelijk van de invoer uit Rusland, Azerbeidzjan en Iran, alsook van de invoer van LNG uit Qatar, de Verenigde Staten, Nigeria en Algerije.

Gasknooppunt

“In een tijd waar de wereld, vooral Europa, worstelt met bevoorradingsproblemen voor aardgas, neemt Turkije alle stappen om een gasknooppunt te worden”, verklaarde de minister.

Turkije opent volgende week aan de Golf van Saros ook een derde drijvende opslagplaats voor LNG dat het goedje opnieuw in gas kan omzetten.

“Met deze terminal creëren we een nieuw toegangspunt naar het gebied Thracië waar er veel verbruik is”, zei Donmez.

“We zullen een actievere speler worden in regionale gashandel, vooral in de Balkan.”

Gas leveren aan Bulgarije

Recent sloten ook Turkije en Bulgarije een akkoord. Jaarlijks zal Turkije 1,5 miljard kubieke meter gas leveren aan Bulgarije, wat neerkomt op ongeveer 30 procent van het jaarlijkse gasverbruik.

“Ook met Noord-Macedonië, Roemenië en Moldavië lopen gelijkaardige onderhandelingen”, aldus Donmez.

Volgende maand organiseert Turkije de Istanbul Gas Summit met producerende en consumerende landen om een referentieprijs af te spreken voor gas waarbij Turkije functie doet als gascentrum.

Er zal gesproken worden over globale ontwikkelingen van de energiesector, veranderingen in vraag en aanbod en de beveiliging van wereldwijde leveringsketens.

Bron: Hürriyet