Veel gepensioneerde Duitsers overwinteren in de kustdistricten van de zuidelijke provincie Antalya om “geld te besparen”, onder verwijzing naar de stijgende aardgasprijzen in hun land.

Bijna alle huidige gasten van sommige hotels in het favoriete toeristische centrum zijn oudere Duitse toeristen, terwijl degenen die via agentschappen naar Antalya komen en de voorkeur geven aan een verblijf in all-inclusive hotels ongeveer vier maanden in Türkiye blijven.

Duitsers besteden gemiddeld 30 euro per dag in all-inclusive hotels.

De 72-jarige Paul Wultz zei dat hij op 3 dec. 2022 in Antalya is aangekomen en eind februari naar Duitsland zal terugkeren:

“Mijn vrouw en ik komen hier al vele jaren. Deze plaats wordt voor ons elk jaar beter en beter. We hebben hier een grote familie. Als we nu in Duitsland waren, zouden we alleen zijn, en zouden we het huis niet eens kunnen verlaten. Maar dat is hier niet zo.”

“In de winter is het hier niet erg koud, en natuurlijk is het betaalbaarder dan in andere landen. We kunnen gemakkelijk op vakantie met ons pensioen,” voegde hij eraan toe.

De 61-jarige Signd Judisch, die op 19 januari met haar echtgenoot naar het district Alanya kwam, verklaarde dat zij elk jaar het grootste deel van het winterseizoen in de stad doorbrengt.

Duur in Duitsland

“Gas is erg duur in Duitsland. We betalen daar 180 euro per maand voor gas. Hier is het goedkoper. We komen naar Turkije om geld te besparen,” zei ze.

“De mensen hier zijn ook vriendelijk. We zijn blij om naar Turkije te komen,” voegde ze eraan toe.

Een andere Duitse toerist, Silvi Sareyha, verklaarde dat ze twee keer per jaar naar Turkije komt. “Ik kom al 15 jaar elke winter in Turkije.”

De 68-jarige Verena Müller behoort tot degenen die de voorkeur geven aan Antalya in de winter.

“We betalen de verblijfskosten vooraf en profiteren van allerlei diensten tot we vertrekken. Turkije is zeer betaalbaar in vergelijking met Duitsland,” legt Müller uit.

“We hoeven de hele winter niet schoon te maken of te koken. En het is hier niet saai. We zijn met mensen van onze leeftijd,” voegde ze eraan toe.

Gepensioneerde Duitsers

Een ambtenaar van een van de hotels waar Duitse gasten verblijven, zei dat de bezettingsgraad van zijn hotel momenteel 95 procent is en dat 90 procent van hun klanten gepensioneerde Duitsers zijn.

“Vooral in de winter zijn bijna al onze gasten Duitsers. Ze blijven maximaal 90 dagen. Omdat het land betaalbaarder is dan andere landen, verblijven ze liever hier,” verklaarde hij.

“Onze all-inclusive hotelkosten liggen rond de 25 tot 30 euro per dag, wat voor Duitsers vrij laag is. Er zijn er ook die lang blijven vanwege de gasprijzen in Duitsland,” zei hij.

“Met het oog op ‘in plaats van zoveel gasgeld te betalen, verblijf ik liever in een all-inclusive hotel in Turkije met hetzelfde geld,’ is wat Duitsers doen vrij logisch,” voegde hij eraan toe.

Bron: Hürriyet