De vragen die deze week werden gesteld over het neerschieten van Sinan Ates in december hebben Erdogans geallieerde MHP-partij in de schijnwerpers gezet nu de verkiezingen voor de deur staan.

Sinan Ates werd op 30 december bij het verlaten van zijn kantoor in de wijk Cankaya in Ankara doodgeschoten door een schutter op een motorfiets.

De 38-jarige was een voormalige voorzitter van de Ulku Ocaklari, beter bekend als de Grijze Wolven, een ultranationalistische groepering die banden heeft met de Nationalistische Bewegingspartij (MHP).

De moord is zeer gênant gebleken voor MHP-leider Devlet Bahceli, wiens partij een electorale alliantie heeft met de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) van president Recep Tayyip Erdogan.

Bij het verlaten van de parlementaire vergadering van zijn partij op dinsdag, werd Bahceli ondervraagd door een journalist over de moord. De journaliste werd aan de kant geschoven terwijl Bahceli haar zei: “Bemoei je met je eigen zaken.”

Meral Aksener, leider van de oppositiepartij Iyi, die in 2017 werd gevormd door nationalisten die zich van de MHP hebben afgesplitst, trok woensdag tijdens een parlementaire toespraak Erdogan in het schandaal.

Aksener zei: “Meneer Erdogan, daarom vraag ik u: Wat is er aan de hand in deze staat die u beweert te regeren maar dat duidelijk niet kan? Vertel me, wat is dit voor frivoliteit? … De verantwoordelijkheid ligt bij u, meneer Erdogan.”

Aksener beweerde verder: “Ze proberen de echte daders te verhullen door de macht van de staat te gebruiken.”

Kemal Kilicdaroglu, leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP), die samen met de Iyi-partij deel uitmaakt van de Tafel van Zes, heeft ook geprobeerd politieke munt te slaan uit de moord en beloofd de moordenaars van Ates te zullen berechten als de oppositie de verkiezingen van medio mei wint.

Naar verluidt was Ates een populair figuur onder nationalisten en zou hij ambities hebben gekoesterd om de macht over te nemen van de 75-jarige Bahceli.

In de weken voor zijn dood had hij in Turkije rondgereisd en ontmoetingen gehad met prominente nationalisten, die op sociale media werden geplaatst.

Hij maakte ook geen geheim van zijn vriendschap met leden van de afgescheiden Iyi-partij, van wie velen zijn begrafenis hebben bijgewoond.

De suggestie van een politiek verband met zijn dood werd ook gewekt toen noch Bahceli noch andere hooggeplaatste leden van de MHP in de daaropvolgende dagen een condoleanceverklaring aflegden.

Bahceli was niet aanwezig op de begrafenis in Bursa, die duizenden nationalistische rouwenden trok.

Ates had Bahceli gesteund in de tijd dat Aksener en anderen probeerden de ouder wordende partijleider te vervangen en werd in 2019 voorzitter van de Grijze Wolven, een rol die hij zonder de steun van het MHP-voorzitterschap waarschijnlijk niet zou hebben aangenomen.

Iets meer dan een jaar later nam hij echter ontslag, waarbij berichten destijds zeiden dat het op bevel van Bahceli was.

Ates twitterde: “Zolang ik leef, sta ik in opdracht van mijn leider, de heer Devlet Bahçeli, en mijn zaak.”

Bron: Turkse media