Het Amerikaanse personeel dat op de luchtmachtbasis İncirlik in de zuidelijke provincie Adana werkt, mag de basis nu met toestemming verlaten na het verbod van 12 jaar.

De United States Air Force (USAF) en de Turkse luchtmacht zijn de primaire gebruikers van de luchtmachtbasis, hoewel deze soms ook wordt gebruikt door de Royal Air Force en de Royal Saudi Air Force.

De wijk İncirlik in het district Sarıçam beleefde zijn beste periode met de economie die werd gecreëerd door meer dan 20.000 soldaten tijdens de Golfoorlog en de Amerikaanse bezetting van Irak.

Hoewel de economie wat vertraagde met de vermindering van het aantal soldaten in 2002, kwam aan de mobiliteit een einde in 2011 met het verbod voor soldaten om uit te gaan “vanwege het gevaar van ISIL”.

De basis had vanaf eind 2002 een USAF-complement van ongeveer 5.000 vliegeniers, met ook enkele honderden vliegeniers van de Royal Air Force en de Turkse luchtmacht.

De primaire eenheid die op de basis is gestationeerd is de 39e Air Base Wing van de Amerikaanse luchtmacht.

Handelaren die actief zijn in vele sectoren, zoals eten en drinken, amusement, textiel, juwelen, souvenirs, tapijten maken, sport en tatoeëren, waarvoor de Amerikaanse soldaten grote belangstelling toonden, moesten hun werkplekken sluiten.

Onderbreking van 12 jaar

Nadat de soldaten op 21 januari na een onderbreking van 12 jaar de basis weer mochten verlaten, begonnen de winkeliers de luiken van hun werkplaatsen te openen. De gemeentelijke teams zijn ook bezig met landschapsarchitectuur en asfalteren van de wegen.

“Vroeger ging het heel goed, mensen verdienden hier veel buitenlandse valuta. Op dit moment kunnen we geen serieuze voorbereidingen treffen omdat het niet duidelijk is of het weer gesloten wordt,” zei Muzaffer Güven, een handelaar in de regio.

“Er is een kleine opleving voor een tijdje. We hebben de afgelopen twee dagen enkele soldaten gezien, maar we denken dat het volgende maand drukker zal zijn,” zei banketbakker Mehmet Yılmaz.

Het besluit om de luchtmachtbasis Incirlik te bouwen werd genomen tijdens de Tweede Conferentie van Caïro in december 1943, maar de bouw begon pas na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De Turkse generale staf en de Amerikaanse luchtmacht tekenden in december 1954 een overeenkomst voor gezamenlijk gebruik van de nieuwe luchtmachtbasis.

Bron: Hürriyet