De voormalige burgemeester van de Turkse hoofdstad Ankara het mikpunt van spot voor het geloven van een ironisch bericht op sociale media.

Voormalig Ankara-burgemeester Melih Gökçek, die de stad bestuurde tussen 1994 en 2017, toen hij door president Recep Tayyip Erdoğan werd gevraagd af te treden, noemde tijdens een tv-programma een tweet die was geplaatst door Sözcü-krantencolumnist Murat Muratoğlu.

In zijn tweet stak Muratoğlu de draak met een uitspraak die Erdoğan maandag na een kabinetsvergadering had gedaan dat Turkije in de zuidelijke provincie Adana oliereserves had ontdekt ter waarde van zo’n 1 miljard dollar.

“Na de ontdekking van de oliereserves in Adana werden in twee putten in de provincie Adıyaman [Oost-Turkije] jelly bean reserves ontdekt ter waarde van 6 miljard dollar,” twitterde Muratoğlu, die zijn ongeloof uitte over de ontdekking van de oliereserves.

Gökçek sprak over Muratoğlu’s tweet tijdens een tv-programma en zei dat hij niet precies wist wat jelly beans waren, alleen dat ze “door kinderen worden gegeten,” maar dat hij de ontdekking van de jelly bean reserves zou onderzoeken.

Toen de presentatoren van het programma waarschuwden dat het nepnieuws kon zijn, hield Gökçek vol dat het niet nep was maar een officiële verklaring.

“Ze werden de een na de ander ontdekt,” zei hij verwijzend naar de olie en de vermeende jelly bean reserves.

Sommige Twitter-gebruikers zeiden dat het ongelooflijk was dat iemand als Gökçek, die geen onderscheid kan maken tussen ironie en feiten, Ankara zo vele jaren bestuurde, terwijl andere gebruikers video’s plaatsten waarop te zien was dat ze pakken jelly beans in de grond ontdekten.

Andere Twitter-gebruikers plaatsten ook tweets waarin stond dat in het hele land voorraden van Turks fruit, marshmallows en Nutella zijn ontdekt.

Bron: Turkse media