Terwijl Europese landen worstelen met een verzengende hittegolf die honderden doden heeft veroorzaakt en bosbranden heeft aangewakkerd, kan Turkije binnenkort zijn deel krijgen van de stijgende temperaturen, waarschuwen deskundigen.

Volgens de voorspellingen zijn de temperaturen in sommige regio’s al hoog, maar zullen ze vanaf vrijdag verder oplopen.

De laatste voorspelling van de Turkse Staats Meteorologische Dienst (TSMS) voor vrijdag geeft temperaturen boven de 30 graden Celsius aan voor het merendeel van de westelijke en zuidoostelijke provincies, terwijl de binnenste regio’s lagere temperaturen zullen kennen maar nog steeds boven en rond de 23 graden Celsius. De hittegolf zal zich zaterdag verder uitbreiden naar de meeste van de 81 provincies.

Adana

De heetste temperaturen voor de zomer tot nu toe werden geregistreerd in het weekend. Adıyaman in het zuidoosten zag temperaturen van 49 graden Celsius op zaterdag, terwijl de oostelijke provincie Erzurum, bekend om zijn lange winters, 35 graden Celsius had. Adana, berucht om zijn zinderende hitte in de zomer, registreerde 47 graden Celsius op maandag.

Professor Orhan Şen, een meteorologie expert van de Technische Universiteit van Istanbul (İTU), vertelde de krant Sabah op maandag dat Turkije tot nu toe gespaard is gebleven van de Europese hittegolf, maar dat het vanaf vrijdag “gedeeltelijk” getroffen zou kunnen worden.

Şen wees op een waarschuwing van het lokale gouvernement in de zuidwestelijke Turkse provincie Muğla voor mogelijke natuurbranden. Hij zei dat de stijgende temperaturen zouden kunnen leiden tot extra voorzichtigheid tegen bosbranden.

“Het ziet ernaar uit dat de hittegolf hier twee of drie dagen kan aanhouden. Het is eigenlijk geen hittegolf als hij minder dan vijf dagen duurt,” zei hij.

Şen benadrukte dat de hittegolven een verergerend probleem kunnen zijn voor Turkije. “We moeten de gebruikelijke klimaatpatronen vergeten. Turkije heeft niet langer een mediterraan klimaat. Het is nu een droog klimaat en we stevenen af op een ’twee seizoenen’ jaar,” zei hij.

Yusuf Ziya Yavuz, een meteorologie-expert van de TSMS, vertelde de krant Sabah dat Turkije momenteel een sterk lagedrukcentrum heeft dat hogedruk vanuit Europa blokkeert en naar het oosten beweegt.

Yavuz zei dat ze de komende 10 of 12 dagen geen hittegolf verwachtten die zo sterk is als in Europa, waar de hittegolf waarschijnlijk zal aanhouden in het continent.

Bron: Sabah