President Recep Tayyip Erdoğan, president Vladimir Poetin houden bilaterale bijeenkomst in Teheran, Iran, 19 juli 2022. (AA-foto)

Voorafgaand aan een trilaterale top met de Russische president Vladimir Poetin in Teheran, heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan een ontmoeting gehad met zijn Iraanse ambtgenoot Ebrahim Raisi.

Na afloop hielden de twee leiders een gezamenlijke persconferentie, waarin Erdoğan zei dat hij het grootste belang hecht aan de ontwikkeling van samenwerking op het gebied van de defensie-industrie tussen Turkije en Iran.

Erdoğan zei dat zowel Turkije als Iran te lijden hebben onder terrorisme. “PKK, PYD, YPG en FETÖ terroristische organisaties zijn lastpakken voor zowel Turkije als Iran. We moeten de strijd tegen hen in solidariteit voortzetten,” zei Erdoğan.

Vladimir Poetin is in Teheran aangekomen voor zijn tweede bezoek buiten Rusland sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, waar hij gesprekken zal voeren met zijn Turkse en Iraanse tegenhangers over het opheffen van de Oekraïense graanblokkade, de toekomst van Syrië en de kansen om de nucleaire overeenkomst met Iran nieuw leven in te blazen.

Russische zeeblokkade

Erdogan zal van Poetin een signaal willen krijgen dat hij bereid is de Russische zeeblokkade op te heffen waardoor Oekraïens graan de havens aan de Zwarte Zee niet kan verlaten.

De EU heeft toegezegd dat zij geen sancties wil opleggen aan Russische levensmiddelen, scheepvaart of meststoffen, maar Poetin heeft Turkse verzoeken om een gezamenlijke vergadering over dit onderwerp met Oekraïne in Turkije te houden, afgewezen.

“De kwestie van het vervoer van Oekraïens graan zal met Erdoğan worden besproken … We zijn bereid om op dit spoor verder te werken”, zei Joeri Oesjakov, een adviseur van Poetin voor het buitenlands beleid, op maandag.

Syrië

Erdoğan heeft, mogelijk gebruik makend van Poetins afleiding in Oekraïne, gedreigd met een nieuw militair offensief in Noord-Syrië om de door de VS gesteunde YPG-terroristen te verdrijven van Turkije’s grenzen.

De operatie maakt deel uit van Turkije’s plan om een veilige zone te creëren langs zijn grens met Syrië die de vrijwillige terugkeer van Syrische vluchtelingen zou aanmoedigen.

Maar in een ontmoeting met de hoogste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, werd hij gewaarschuwd tegen een dergelijke stap.

“Elke militaire aanval in Noord-Syrië zal Turkije, Syrië en de hele regio zeker schaden en terroristen ten goede komen”, zei de Iraanse leider, die benadrukte dat “de kwestie via gesprekken moet worden opgelost”.

De afgelopen weken hebben de YPG-terroristen Iran en Rusland gevraagd om hen te verdedigen tegen de Turken.

Reactie Erdoğan 

De benadering van Rusland ten opzichte van de bemiddeling van Turkije in de graankwestie is positief, zei president Recep Tayyip Erdoğan dinsdag tijdens zijn ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Teheran, Iran.

“Het resultaat van de bemiddelingspogingen van Turkije inzake de Oekraïense graanexport zal positieve gevolgen hebben voor de wereld”, zei de president.

Hij merkte op dat Ankara dag en nacht heeft gewerkt aan een intensieve diplomatie met Rusland en dat het Astana-proces bijzonder gunstig is geweest om Turkije, Rusland en Iran samen te brengen in Teheran.

“Alle problemen rond de Oekraïense graanexport uit Zwarte Zeehavens zijn nog niet opgelost, maar dat er vooruitgang is geboekt, is al een goed teken”, zei Poetin.

Bron: Sabah