Een Turkse luchtvaartautoriteit heeft zich verzet tegen plannen van andere landen om werknemers uit Turkije in dienst te nemen.

Reizigers in heel Europa worden deze zomer geconfronteerd met bijzonder lange rijen op de luchthavens, deels omdat er niet genoeg personeel is om de stroom passagiers te verwerken en de opleving van de vraag naar reizen, die weer is opgeveerd met het einde van de meeste beperkingen van COVID-19

De Duitse regering zei eind vorige maand dat zij snel werkvergunningen en visa zou verstrekken aan duizenden buitenlandse luchthavenarbeiders, voornamelijk uit Turkije, om de zomerse reischaos te helpen verlichten die vakantiegangers heeft gefrustreerd.

Het Turkse Directoraat-generaal voor de Burgerluchtvaart (SHGM) was echter niet blij met het Duitse plan.

“We begrijpen dat sommige landen u willen inhuren. Maar we vragen u om uw strategische posities niet te verlaten om de groei van de Turkse luchtvaartsector te verzekeren,” citeerde het Turkse dagblad Sabah de autoriteit in een verklaring.

Tekort aan personeel

Duitsland kampt met een tekort aan grondpersoneel dat werkzaam is in de bagageafhandeling en de beveiliging op zijn luchthavens.

De Duitse vereniging van luchthavens (ADV) zei eerder deze maand verzoeken om ongeveer 2 000 tijdelijke werknemers te hebben ontvangen van zowel luchthavenexploitanten als particuliere aanbieders van grondafhandelingsdiensten.

Volgens de plannen van de regering moeten de meeste werknemers uit Turkije komen en een loon op Duits niveau krijgen. De overheid zou maatregelen nemen om tijdelijke inreis-, verblijfs- en werkvergunningen te versnellen.

Luchthavenexploitanten zijn tegen tijdelijke tewerkstelling en willen een regeling op langere termijn.

“Wij zijn verheugd over het besluit van de Duitse regering om de mogelijkheid te bieden Turks personeel in dienst te nemen”, aldus het Turkse dagblad Hürriyet tegen Flughafen München, dat de luchthaven van München exploiteert.

De optie kan de problemen op korte termijn verlichten, maar zal ze niet volledig oplossen, aldus de maatschappij.

Bron: Hürriyet