Een Amerikaanse defensieambtenaar heeft opgeroepen tot een politiek proces om een einde te maken aan de voortdurende gevechten van Turkije met de in Syrië gevestigde YPG-terroristen.

Het Pentagon waarschuwde woensdag voor mogelijke onbedoelde gevolgen van het plan van Turkije om een nieuwe aanval te lanceren tegen de YPG, het Syrische verlengstuk van de terroristische PKK.

“We zijn sterk gekant tegen elke Turkse operatie in Noord-Syrië, en hebben onze bezwaren duidelijk gemaakt aan Turkije, specifiek omdat Daesh zal profiteren van die campagne – om nog maar te zwijgen van de humanitaire gevolgen,” zei ze.

De ambtenaar van het Pentagon toonde begrip voor de “legitieme veiligheidszorgen” van Turkije, verwijzend naar de banden van de YPG met de PKK in Turkije, maar ze zei dat eventuele meningsverschillen moeten worden opgelost door middel van dialoog, niet door militaire actie.

Nog een stap verder: “Ik denk dat het vanzelfsprekend is dat er geen militaire oplossing is,” zei Stroul over de bijna vier decennia durende strijd van Turkije met de PKK, waarvan de leiders banden hebben met de YPG.

“Er moet serieus worden nagedacht over een politiek proces en een dialoog”, zei ze.

“We hebben cyclische Turkse operaties gezien in zowel Irak als Syrië. Ik denk dat er serieus moet worden nagedacht over wat er haalbaar is met militaire operaties als deze zonder een evenredig politiek en economisch proces.”

NAVO-bondgenoot

NAVO-bondgenoot Turkije heeft consequent bezwaar gemaakt tegen de steun van Washington aan de SDF vanwege haar banden met de PKK.

In de afgelopen maanden heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gedreigd met een nieuwe invasie, wat bezwaren opriep van de regering-Biden.

De steden Tal Rifaat en Manbij blijven de meest waarschijnlijke doelwitten, aangezien Ankara er deze keer op gebrand lijkt om gebieden waar Amerikaanse troepen aanwezig zijn te vermijden.

De uiteindelijke beslissing ligt echter bij Erdogan. De Turkse president zal in Teheran een ontmoeting hebben met de Russische president Vladimir Poetin om te praten over de blokkade van Oekraïense zeehavens door het Kremlin, waardoor de wereldvoedselvoorraden onder druk staan.

De kwestie Syrië kan ter sprake komen. Rusland, dat de Syrische president Bashar al-Assad steunt, heeft tot dusver enige afkeuring laten blijken over de Turkse invasieplannen.

Het is niet duidelijk of de Russische troepen in Syrië een Turkse inval zouden kunnen tegenhouden als ze daartoe opdracht krijgen, maar het valt nog te bezien of Erdogan bereid is om de kosten te riskeren die Poetin eventueel wil opleggen.

Bron: Sabah