Iraakse functionarissen hebben Turkije de schuld gegeven van een luchtaanval op een regio waarbij ten minste acht toeristen om het leven kwamen.

Maar Turkije heeft zich van de beschieting gedistantieerd door te zeggen dat het om een terreuraanslag ging.

Artilleriebeschietingen op de autonome regio in Irak hebben ten minste acht burgers gedood en 20 anderen verwond, zeiden plaatselijke functionarissen op woensdag, waarbij ze Turkije de schuld gaven van de aanval.

De “hevige artilleriebeschieting” trof een toeristisch resort in Zakho, een stad op de grens tussen de Iraakse regio en Turkije, zei de staatstelevisie.

De minister van Volksgezondheid zei dat er onder de slachtoffers kinderen waren, onder wie een kind van een jaar, en dat zij allen stierven voor zij een ziekenhuis bereikten. Alle slachtoffers waren Iraakse toeristen.

Getuigen spraken van afschuw toen reisgroepen in het gebied op vakantie waren op het moment van de aanval.

Irak wijst met vinger naar Turkije

De Iraakse premier Mustafa al-Kadhimi veroordeelde de schade die was toegebracht aan “het leven en de veiligheid van de Iraakse burgers” en behield zich het recht van Irak voor om wraak te nemen.

“Turkse troepen hebben opnieuw een flagrante schending van de Iraakse soevereiniteit begaan”, zei hij op Twitter.

Al-Kadhimi’s kantoor zei dat de Iraakse strijdkrachten een spoedvergadering houden om “de repercussies van de Turkse agressie” te bespreken.

Turkije voert regelmatig aanvallen uit op de regio als onderdeel van zijn langdurige hardhandig optreden tegen de PKK, die door Ankara wordt beschouwd als een terroristische organisatie.

Turkije ontkent betrokkenheid

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de luchtaanval een “terreuraanslag” en betuigde Irak zijn medeleven.

Ankara drong er verder bij de Iraakse functionarissen op aan geen verklaringen af te leggen die beïnvloed zijn door propaganda van “terroristische organisaties”, een duidelijke verwijzing naar de PKK.

Het ministerie voegde eraan toe dat Turkije bereid is mee te werken aan het onderzoek naar de aanslag.

Turkije’s offensief in Noord-Irak

Turkije is in april in Noord-Irak een nieuw offensief begonnen tegen de PKK. Ankara rechtvaardigde de operatie door te zeggen dat het zichzelf beschermde tegen terroristische aanslagen en dat het het recht had op zelfverdediging.

Ook de EU en de VS beschouwen de PKK als een terroristische organisatie.

Demonstratie

Demonstranten verzamelden zich woensdag voor de Turkse ambassade in Bagdad om de artillerie-aanvallen op een badplaats in Noord-Irak te veroordelen.

Demonstranten stonden buiten de Turkse ambassade en scandeerden leuzen waarin ze de aanvallen veroordeelden.

“De locaties die jullie luchtaanvallen zijn civiele locaties waar kinderen, jonge mannen en vrouwen zijn gedood. Waarom zouden jullie een luchtaanval uitvoeren op een vakantieoord?,” aldus Mohammad Ali, een demonstrant die tegenover de ambassade stond.

Bron: Hürriyet