Met meer dan 49 miljoen mensen van over de hele wereld die vorig jaar naar Turkije zijn gevlogen, is het een van de topbestemmingen voor een zomervakantie – maar als je een reis plant, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de wetten van het land.

Volgens gegevens van het Ministerie van Cultuur en Toerisme samengesteld door Anadolu op maandag, ontving Turkije vorig jaar 56,6 miljoen bezoekers uit andere landen, waaronder 49,2 miljoen buitenlanders en 7,4 miljoen Turkse burgers die in het buitenland wonen.

Van de rijke geschiedenis en cultuur tot de prachtige stranden en het heerlijke eten, er zijn tal van attracties in Turkije die het tot een populaire keuze voor een vakantie maken.

Echter, van strikte regels rond roken en drugs tot wetten met betrekking tot de natie en vlag die mogelijk onbekend zijn voor internationale bezoekers, zijn er verschillende handelingen die je in heet water kunnen brengen met de wetshandhaving – waardoor je vakantie verpest wordt en mogelijk langdurige gevolgen heeft.

Hier zijn vijf activiteiten met strikte wetten waaraan ze verbonden zijn die je een flinke boete of gevangenisstraf kunnen opleveren als je ze overtreedt.

Roken en drugs

Turkije heeft strikte wetten tegen het gebruik, bezit en de handel in illegale drugs, met ernstige straffen voor degenen die deze wetten overtreden. Je kunt een boete of gevangenisstraf van tussen de vier en 24 jaar krijgen.

Barbecues

Bosbranden komen vaak voor in Turkije tijdens de zomer, en om deze reden zijn er strikte wetten tegen gevaren die een bosbrand zouden kunnen veroorzaken. Je kunt een boete of gevangenisstraf krijgen voor het aansteken van een vuur van welke aard dan ook, of het weggooien van sigaretten, in risicogebieden zoals bossen.

Barbecues zijn ook verboden in deze gebieden. Als er een bosbrand in je omgeving is, kunnen de lokale autoriteiten je vertellen dat je je accommodatie moet verlaten – als je een bosbrand ziet, bel dan de Turkse hulpdiensten op 112.

Quadrijden en bromfietsen

Als je van plan bent om de bezienswaardigheden op een quad te bekijken in Turkije, heb je specifieke reisverzekering nodig. Als je een bromfiets huurt, heb je een geldig rijbewijs nodig met minstens categorie A1 – ‘lichte motorfiets’.

De verzekering die door het verhuurbedrijf wordt verkocht, biedt meestal alleen een WA-verzekering. Het is waarschijnlijk dat je wordt aangeslagen voor eventuele schade aan het huurvoertuig, en je kunt worden gearresteerd als je niet betaalt.

Bestuurders en passagiers moeten helmen dragen – het niet doen kan niet alleen je verzekering ongeldig maken, maar is ook tegen de wet. De politie kan een flinke boete opleggen en je rijbewijs innemen als ze je zonder een op de weg betrappen.

Opmerkingen over de natie en vlag

Het is illegaal om de Turkse natie, staat of nationale vlag te beledigen, of om Turks geld te beschadigen. Deze wetten kunnen ook van toepassing zijn op opmerkingen of afbeeldingen online, ongeacht waar ze zijn geĆ¼pload.

In 2021 werd Muhammad Nader Badrana snel gedeporteerd nadat hij een ludieke opmerking had gemaakt over de Turkse economie door zijn neus te snuiten met een Turks biljet van 20 lira. De Turkse autoriteiten namen onmiddellijk actie tegen hem.

Overtredingen van deze wetten dragen in Turkije een straf van een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar. Daarnaast is het verboden om foto’s te maken van of in de buurt van militaire of officiĆ«le installaties.

Verkoop van antiquiteiten

Het kopen of exporteren van antiquiteiten is illegaal in Turkije. Je kunt een boete krijgen en een gevangenisstraf van vijf tot twaalf jaar.

Sommige historische items die te vinden zijn op lokale markten en in antiekwinkels kunnen binnen Turkije worden verkocht, maar zijn illegaal om te exporteren.

Een vrouw en haar vriend werden vorige zomer op de luchthaven van Turkije tegengehouden omdat er drie stenen in hun koffer zaten. Ze mochten niet vertrekken, werden de hele nacht vastgehouden en de vrouw moest voor de rechtbank verschijnen.

Het ministerie dringt er bij toeristen op aan om de status van antieke voorwerpen te bevestigen voordat ze deze aanschaffen.

Bron: Turkse media