Recep Tayyip Erdoğan

President Recep Tayyip Erdoğan heeft aangekondigd dat universiteitsstudenten alleen de hoofdsom van hun KYK-onderwijsleningen zullen betalen en dat de regering de rentebetalingen op de leningen heeft geschrapt.

Turkse universiteitsstudenten zullen alleen de hoofdsom betalen van de schulden die zij hebben bij het door de staat beheerde krediet- en slaapagentschap (KYK), zo heeft president Recep Tayyip Erdoğan op 18 juli aangekondigd.

Sprekend na een kabinetsvergadering, zei Erdoğan: “We hebben besloten dat terugbetalingen alleen zullen worden gedaan op het ontvangen leningbedrag, zonder een rentevoet op te leggen. Met dit besluit nemen we een last van meer dan 26 miljard lira weg van onze jeugd aan terugbetalingen van leningen.”

Turkse jongeren protesteerden eerder op sociale media tegen de exorbitante verhoging van de rente op hun KYK-onderwijsleningen en zeiden dat ze dergelijke buitensporige bedragen niet kunnen betalen terwijl ze een loon ontvangen dat op het randje van overleven ligt.

De jongeren begonnen beelden te delen waarop te zien was hoeveel onderwijsleningen ze in werkelijkheid hadden gekregen tegenover het bedrag dat ze nu moeten betalen.

Een studente zei dat ze een schuld van 74.000 lira moest terugbetalen, terwijl ze een lening van 26.000 lira had gekregen.

Na de verontwaardiging van de studenten hebben verschillende politici van de oppositie de exorbitante verhoging van het schuldsaldo van de alumni bekritiseerd, waarbij zelfs de leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, de jongeren opriep om hun schulden niet te betalen.

Kılıçdaroğlu deelde op 10 juli een tweet van een pas afgestudeerde over de verhoging van haar uitstaande lening, en zei: “Ik roep de jeugd op: Betaal je KYK-schulden niet met rente terug. We komen over een jaar aan het bewind; zoals ik heb beloofd, zal alleen de hoofdsom van jullie worden geëist, en dat is wanneer jullie een baan vinden.”

Nadat Erdoğan het schrappen van de rente op onderwijsleningen aankondigde, begonnen de jongeren Kılıçdaroğlu te bedanken op sociale media, waarbij “Teşekkürler Kılıçdaroğlu” (Dank je wel Kılıçdaroğlu) trending werd op Twitter, wat impliceerde dat de CHP-leider de regering dwong om actie te ondernemen in de kwestie.

Verschillende gebruikers van sociale media vroegen Kılıçdaroğlu vervolgens om oplossingen te vinden voor andere problemen waar het land mee kampt.

Zo werd de hashtag #CHPSağlıkçıyıAta (CHP, benoem gezondheidswerkers) ook trending op Twitter.

De werkloosheid in Turkije ligt nog steeds in de dubbele cijfers en is vooral hoog onder jongeren en universitair geschoolden, die een onzekere toekomst tegemoet gaan te midden van een diepe recessie.

Bron: Turkse media